Ma választ államfőt az Országgyűlés

Uj Dunantuli Naplo - - CÍMLAP -

BUDAPEST Az Országgyűlés ma választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét. A Fidesz-KDNP Áder János jelenlegi államfőt jelölte a tisztségre, míg az ellenzék a Jobbik kivételével Majtényi Lászlót.

BUDAPEST Az Országgyűlés ma választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét öt évre. A Fidesz– KDNP Áder János jelenlegi államfőt jelölte a tisztségre, míg az ellenzék – a Jobbik kivételével – Majtényi László volt ombudsmant, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökét támogatja.

A mai ülésnapot napirend előtti felszólalások nyitják, majd megkezdődik az államfőválasztás folyamata. A két jelölt felszólalása után a képviselők titkos szavazáson adhatják le szavazatukat. Az első forduló akkor eredményes, ha az egyik jelölt kétharmados támogatást szerez. Eredménytelenség esetén újabb szavazást tartanak, amelynek végén az a jelölt lesz az államfő, aki a legtöbb szavazatot kapta. Az alaptörvény szerint Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.