Csukára és balinra jelenleg nem lehet

Megkezdődött a baranyai vizeken a horgászati szezon

Uj Dunantuli Naplo - - CÍMLAP - Jeki Gabriella gabriella.jeki@mediaworks.hu

A tavasz beköszöntével egyre több baranyai horgász veszi elő a télire elcsomagolt felszerelését és útra kel, hogy a legjobb horgászhelyeket újra és újra felfedezve, ismét a kedvenc időtöltésének hódolhasson. A megyében mintegy hatvan egyesületben közel 16 ezer horgászt tartanak nyilván, akiknek február 28-ig kellett leadniuk az előző évi fogási naplókat. A ragadozó halakra, többek közt a csukára és a balinra jelenleg tilalmi idő van érvényben.

A tavak többsége az enyhe időnek köszönhetően kiolvadt. Így az eltűnt a jeget kihasználva kiültek az első bátrabb horgászok a stégekre.

A jég olvadásával szinte egy időben kezdődött el a horgászati szezon. Bár a fogás egyelőre még kétesélyes, már jelentkezett egy-egy ponty a horgokon az apróbb keszegfélék mellett. Ha egyik nap jó fogással találkozunk, az még nem jelent semmit. Másnap ugyanazon a vízen, ugyanazzal a csalival esélytelen a nagy zsákmány.

– Az idő változékonysága miatt kiszámíthatatlan a horgászat sikere, és a víz nem melegszik olyan gyorsan, mint a levegő – magyarázta Kapitány Zsolt, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. – A tél hosszúra nyúlt, decemberben befagytak a tavak és a folyóvizeken állandó jégzajlást lehetett tapasztalni, és február végéig nem volt lehetőség a horgászatra, ezért mindenki mondhatni tűkön ült. A tavakon jelenleg ívási tilalmi idő van csukára február elsejétől március végig, süllőre és balinra március elsejétől április 28-ig.

A baranyai horgászok egyik legkedveltebb helyszínén, Béda-Karapancsán mára minden körülmény adott egy jó horgászatra.

– Összesen 550 darab régi, használhatatlan és esztétikailag sem megfelelő, régi állást bontottunk el, és 58 modern, új stéget építettünk – hangsúlyozta Kövesi Sándor, a Duna-Dráva Nemzeti Park dunai területi osztályvezetője. – A III-as tónál a horgászok faladikot is igénybe vehetnek, és az úgynevezett bioremediáció eljárással olyan enzimet tettünk a vízbe, amely a kémiai állapotát hosszabb távon jobb minőségben tudja tartani.

Fotó: Laufer László

Ahogy megjött a jó idő, a bédai holtág máris kicsalogatta az első horgászokat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.