Baranyai fiú IQ-sikere

Uj Dunantuli Naplo - - CÍMLAP - Dittrich Zsófia

Kiváló eredményt ért el Michelisz Máté, a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium tanulója a januárban rendezett országos IQ-verseny döntőjén. A matekban és logikában jártas fiatalember lapunk hasábjain adott nyilatkozatot sikere titkáról.

Kiváló eredményt ért el Michelisz Máté, a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium tanulója a januárban rendezett országos IQ-verseny döntőjén.

– Mivel matekból szép eredményeim vannak, és a két dolog, a matek és az IQ nagyrészt összefüggenek, így kitöltöttem az első, online tesztet – mesélte lapunknak.

Maximális pontot ért el, ezzel továbbjutott a második fordulóba, ahova azok a diákok kerültek, akik 125 feletti IQ-val rendelkeznek, majd sikerrel írta meg a következő tesztet, utána pedig jött a budapesti döntő.

– A verseny három részből állt, volt egy selejtező, aztán az elődöntő, amin a selejtezőből kikerült legjobb tíz-tíz fiú és lány vehetett részt, s végül a döntő, amit a két-két legjobb fiú és lány írt meg. A selejtezőben szerencsémre voltak matekos feladatok, amik jól mentek, de volt olyan is, ami már kevésbé.

Éppen ezért nem látott sok

Michelisz Máté fordulóról fordulóra jól teljesített

esélyt arra, hogy elődöntőbe jusson, de végül sikerült, a fiúk közül tizedikként.

– Meglepődtem, hisz tényleg nem számítottam rá, nagyon nehéznek találtam a selejtezős feladatokat. A két leggyorsabb jutott a döntőbe. Az első feladatlapot harmadikként adtam be, viszont mivel a másodikkal nagyon megcsúsztam időben, ezért az utolsóig el sem jutottam. Siettem, és a kapkodásnak köszönhetően nem vettem észre azt, ami egyértelmű volt.

A mohácsi diák, Máté így tizedikként fejezte be a versenyt, ám meglepetésre ő ezzel sem elégedett.

– Nagy eredménynek tartom én is, csakhogy a helyzet az, hogy lehetett volna ennél még jobb is, többet is kihozhattam volna a versenyből. Maximalista vagyok, ezért sokszor még a tökéletes sem felel meg, hisz tudom, hogy mindig lehetne jobb is. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy jövőre újra próbálkozom.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.