Megáll az élet

Uj Dunantuli Naplo - - MEGYEI KÖRKÉP - Hajdu Zsolt zsolt.hajdu@mediaworks.hu

Némi túlzással a közös képviselők a társasházak élet-halál urai: gyakorlatilag megáll az élet egy-egy épületben, ha egyelten illetékesként nem rendelik meg például a szezon előtti-utáni fűtést, a kuka, a lift, a világítás, a kaputelefon megjavítását vagy az egyéb szolgáltatásokat, nem is beszélve a közös helyiségeket érintő szakmunkákról.

A statisztikák szerint Magyarországon mintegy egymillió társasházi lakás található, amely több mint négymillió ember otthona, a nagyobb társasházak pedig milliárdos értéket is képviselhetnek. Ebből is látszik, nem kis felelősségről van szó. A társasházkezelés alapvetően bizalmi alapokon nyugszik, ez egyben pedig azt is jelenti, hogy nemcsak szakmailag kell hozzáértőnek lenni, hanem a lakók többségének bizalmát is el kell nyernie, hogy valóban a közösség érdekét szolgálja.

Annak idején felnéztünk a házmesterre, aki minden lakóról mindent tudott, és természetes volt, hogy helyben, az adott társasházban lakik. Ma már más a helyzet. Egy-egy közös képviselő több ház ügyeit is intézi, akár főállásban, és ez a munka jelenti számára a megélhetést is. Országos szinten megalakították a közös képviselők névsorát, külön képzést dolgoztak ki, amely OKJ-s bizonyítványt ad a végzettségről.

Mint a pécsi társasház szemétszállítási kálváriája is jól mutatja, a jogszabályi követelmények ismerete biztosan sokat segít a közös képviselő munkájában, de kérdés, ha nem lakik a házban, hogyan és mikor értesül a problémákról, hogy intézkedni tudjon. Mondhatnánk: ezen segít a telefon! De ki csöngeti meg?

A társasház ügyeiben csak a közös képviselő járhat el

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.