Medvehagymás gyógyír

Uj Dunantuli Naplo - - KORZÓ - Medvehagyma-rajongó

ADunántúli Napló közel egy évtizede nyújt értékes információkat a medvehagymáról, annak gasztronómiai jelentőségéről. A közleményekben egyre gyakrabban kerül sor a növény gyógyító hatásának ismertetéséről, ami mindenki számára örvendetes hír, hiszen bárki felkerekedhet a gyűjtés szabályait betartva, szedhet magának a legtermészetesebb orvosságból.

Adódik a kérdés: miért nyúlnak vissza az emberek a népi gyógyítás több ezeréves módszeréhez? Egyszerűsített válaszként – ami persze nem biztos, hogy elfogadható – említhető a tradíció elfogadása, melyből a mai orvoslás is táplálkozik, a szintetikus gyógyszerek előtérbe kerülése mellett is. El kell ismerni gyors, biztos hatásukat, emiatt a medvehagyma gyógyereje háttérbe szorul(t). Kár, hogy míg elődeink az egészség megőrzésének alappillérének tekintették, addig ma odáig sem jutottunk – kis kivételtől eltekintve –, hogy részleteiben feltárjuk-e becses növényben rejlő egészségvédő hatást. Szomorú, hogy a hazai gyógynövény szakirodalmunk mélyszegénységben szenved, svájci, német, osztrák ismeretekből kell táplálkoznunk, ahol a biogyógyászat széles körű hagyománynak örvend napjaikban is. Növényünk lassan fejti ki hatását, ezért jó megelőző jelleggel fogyasztani. Mondhatnánk, napi jelleggel kellene hozzájutnunk, a mai korszerű tárolási technika ezt lehetővé is teszi.

Akinek nincs lehetősége gyűjtésre, otthon, hétvégi kertjének lombos fái, díszcserjéi alatt, saját „patikájában” is megtermelheti medvehagyma-szükségletét. Mindössze a boltokban vásárolható, vagy begyűjtött magvakat, hagymákat kell árnyékos helyre kijuttatni, időnként meglocsolni. Így bármikor részesülhetünk egészségvédő, medvehagymás örömökben.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.