Egy megbecsült hivatás emlékei

Uj Neplap - - CÍMLAP -

A SZOLNOKI patikák múltjáról tartott előadást tegnap a Damjanich János Múzeumban Berta Ferenc, az intézmény munkatársa, aki hoszszú évek óta kutatja a gyógyszerészet helyi történetét.

– Mióta beszélhetünk Szolnokon gyógyszerészetről?

– Már igen hosszú ideje. 1773-ban nyílt meg a katonavárosban, a mai Dózsa György utcában az első gyógyszertár. Először csak a katonák számára szolgáltatott ki patikaszereket, de egy évre rá Mária Terézia királynő rendeletére megnyitották a polgári lakosok előtt is. 1850-ig állt eredeti helyén, akkor vette meg és bontotta le az épületét Scheftsik István. Még abban az évben átköltöztette a tulajdonos, a Hatvanas melletti katonai lakóház helyére, ahol pontosan 1963-ig működött.

– Megbecsült hivatás volt régen a patikusé?

– A város leggazdagabb, megbecsült polgárai, a virilisek közé tartoztak a patikusok. A két legrégebbi dinasztia, a Végh, illetve a Szele család nemesi família volt annak jeleként, hogy számukra is tisztes hivatást jelentett a patikusság. A Szele család például a Tisza Szállóval szembeni villasoron élt, a Végh családnak pedig az Eötvös téren, a mai antikvárium épülete volt a rezidenciája, ahol a patikájuk is állt eredetileg. Mindkét ház tisztes jómódról tanúskodik, ami egyben gazdáik társadalmi megbecsülését is úgy gondolom, kellőképpen hűen jelezte.

Berta Ferenc

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.