Fokozódó versenyt és több pénzt hozott az uniós tagság

Uj Neplap - - CÍMLAP -

A legtöbb ágazat számára kedvezőbb pénzügyi feltételeket hozott az EU-tagság, ám az uniós bürokrácia vagy a fokozódó verseny nehezítette a hazai vállalkozók helyzetét. Az EU által biztosított szabad munkaerőáramlás is kényszerhelyzetet teremtett.

A SZŰKÜLŐ források miatt jelentős elmaradásban voltak a magyar kórházak és egészségügyi intézmények az EU-tagság kezdetén. A több százmilliárd forintos uniós fejlesztés ezen sokat javított. A megnyíló munkaerőpiac versenyhelyzetre készteti Magyarországot. A társadalomnak és a politikának is rá kell döbbennie, hogy sokkal jobban meg kell becsülnie az orvosait és egészségügyi szakdolgozóit. Sokan elindultak közülük Nyugatra. Látjuk az elmúlt két és fél évben elkezdett bérrendezési folyamat kezdeti eredményeit, de ahhoz, hogy tartósan megmaradjanak az orvosaink és szakápolóink a várható növekedés eredményeiből sokkal többet kell rájuk költeni.

A NAPNÁL is világosabb, hogy a csatlakozás a mezőgazdaság javára vált, a hazai agrárium annak köszönheti a létét, hogy az Európai Unió támogatási rendszere létezik. Még a mezőgazdaság nyereségesen gazdálkodó és legálisan adózó szereplői sem tudják nélkülözni a támogatásokat, ezek hiányában munkabéreket sem tudnának fizetni. Igaz, a közösségi szabályozás nem minden esetben kedvezett az ágazatnak. Voltak olyan fejlesztések, amelyeket az EU előírásainak megfelelően kellett végrehajtani, és a bevezetéskor nem látszott az, hogy a költségeket hogyan lehet kigazdálkodni. Összességében azonban - éppen a támogatási rendszer miatt – a csatlakozás nagyon is hasznos volt a mezőgazdaság számára.

A TURIZMUS az elmúlt tíz évben jelentős változáson ment át. Az euró alapú kiajánlások általánossá váltak, ami egyszerűbb az ajánlattevőnek, a megrendelőnek és a vendégnek is. Az Európai Unióhoz való tartozás a biztonság, a stabilitás képét erősíti. A „határ és vízum nélküli” utazás jelentős forgalomnövelő tényező. Csatlakozásunk óta 330 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból több mint 1300 turisztikai projekt valósult meg vidéken és Budapesten. Jelentős lett viszont a külföldi munkavállalás, ami rövid távon gondot okoz. Számítunk arra, hogy a jövőben a szektor az EU-hoz való tartozás előnyeit még jobban kihasználva erőteljesebben hozzájárul a gazdasági növekedéshez.

AZ UNIÓS csatlakozás kedvezően hatott a hazai gép- és energetikai iparra. A vámunióba való belépésünk kedvezően hatott a kivitelre, a mikrovállalkozásoknak közvetlen lehetőséget adott az uniós exportra. A gép- és energetikai gépgyártás számos vállalata multik beszállítójává vált. Kiszélesedett a beszerzési piac, lehetővé vált a szélesebb körű versenyeztetés. Bár érezhető a fejlettebb gazdaságok szakember-elszívó hatása, tapasztalat és tudás is beáramlott a betelepülő cégeknek és a hazánkban létesített K+F központoknak köszönhetően. Ám a hazai cégeknek továbbra is hátrányos az euróárfolyam kiszámíthatatlan változása. A saját fejlesztésű termékek eladása az EU piacon nem érte el a kívánt szintet.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.