Több megváltozott képességű dolgozik

A nők foglalkoztatási rátája is emelkedett négy év alatt

Uj Neplap - - KÖZÉLET -

STATISZTIKA

Nem a nyilvántartott álláskereső fogyatékkal élők számának csökkenése, hanem a támogatott foglalkoztatásban részesülők számának emelkedése igazolja, hogy több megváltozott munkaképességű ember dolgozik – mondta a Világgazdaságnak a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke. Hegedűs Lajos szerint az álláskeresők száma azért csökkent, mert a súlyos fogyatékosságban szenvedők, illetve e rokkantsági ellátásban részesülők nem is keresnek munkát, hiszen a hatályos jogszabályok szerint elveszítik az ellátásukat, ha jövedelmi átlaguk három egymást követő hó- napban meghaladja a minimálbér 150 százalékát.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára azt mondta: az elmúlt egy évben 40 százalékkal, 17 500 főre csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. Felidézte, hogy míg a korábbi kormányzati ciklus végén 43,5 ezren vehettek részt támogatotti foglalkoztatásban, addig mostanra ez a szám 61 ezerre nőtt. Ők azok, akik rehabilitációs kártyával rendelkeznek, és akik után így nem kell a munkáltatójuknak megfizetnie a 27 százalék szociális hozzájárulást. Ha az adott cég kellő számú megváltozott munkaképességűt foglalkoztat, rehabilitációs adót sem kell fizetnie, és a két kedvezmény együttesen már azt jelenti, hogy a fogyatékos emberek foglalkoztatása „nullszaldós” a számára – magyarázza Hegedűs Lajos.

A megváltozott munkaképességűek között 18,1 százalékos volt a foglalkoztatás 2011-ben. A tárca szerint a foglalkoztatás a nők körében is emelkedett: a 2014-es első negyedévi adatok szerint a 15- 64 éves korcsoportban a nők foglalkoztatási rátája 55,1 százalékos, 1 millió 861 ezer nő dolgozott a korcsoportban, 134 ezerrel több, mint négy éve. VG–MTI

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.