Izrael

Uj Neplap - - MOZAIK -

Államformája: parlamentáris köztársaság, parlamentje a Kneszet disznóhúst kivéve, bár Tel-Avivban az is kapható.) Minden gyümölcs tökéletes: nem csak az egzotikusok; hatalmasak az eprek, mézédesek a banánok, a jaffanarancsról nem is beszélve.

Izrael nemzeti eledele a humusz, arab eredetű, mégis talán itt fejlesztették a különböző fajtáit tökélyre. Izraelben szeretik a sokféle előételt, amelyek között van arabos padlizsán, csicseriborsó, de éppúgy lengyeles cékla vagy olasz falatkák. A különböző országokból idetelepült emberek magukkal hozták kedvenc ételeiket.

A TENGER SZÍNE Kicsit szürke, nagyon sós, és igazán furcsa a Holt-tenger. A Föld legalacsonyabb pontja itt van: 421 méter tengerszint alatt. Az igazi élmény azonban mégis az, hogy a hatalmas sókoncentráció miatt a Holt-tenger akár ülő helyzetben is megtartja a fürdőzőt, nem kell úszkálni benne, még ráfeküdni sem. Nem valódi tenger ez, hanem sós tó, nincs élővilága, csak egyféle alga található benne nyomokban. 20 percnél tovább nem is szabad tartózkodni benne, és szembe, szájba nem mehet a vize. Mégis: nagy élmény a megmártózás, és utána a wellness szolgáltatás. A Holt-tenger iszapjával kennek be bennünket. Háromnegyed órát kell a tüzes masszában bebugyolálva tölteni. Nem csak a bőr, de az idegek is kisimulnak. A lazítás után következik egy utazás a Maszada erőd maradványaihoz. Josephus Flavius történetíró szerint a zsidók időszámításunk szerint 66-ban felkeltek a rómaiak ellen. Ebben a várban zajlott az ő egri ostromuk, tehát a hazaszeretet, a hősies küzdelem szimbóluma ez a fantasztikusan szép, Holt tengerre néző hely.

TEL-AVIV SZÓRAKOZIK Az istenek Jeruzsálemben, az emberek Tel-Avivban érzik jól magukat. A White City, vagyis fehér város mindent tud, amit a világ bármelyik nagyvárosa. Végigvittek bennünket a legjobb éjszakai kocsmákban, ültünk isteni pizzázóban, láttunk hatalmas ócskapiacot (Carmel piac), ahol Golda Meir képétől a régi érméken át búvársisakig mindent megtalál az ember. És majdnem minden csak egy sékel...

Persze Izrael korántsem olcsó! Jóval drágább ebben az országban lakni, mint például Magyarországon. Mégsem aggodalmaskodnak az emberek. Munka van, (olyannyira, hogy még mindig lehet itt munkát vállalni külföldieknek is), talán ezért nagyobb a bizalom a jövőben.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.