pJ J

Megyénkben is leterheltek a háziorvosok, kevés idő jut a páciensekre

Uj Neplap - - MEGYEI KÖRKÉP -

mának is szerepe van egyéb tényezők mellett. Jelenleg egy napra 45 páciens jut, így a háziorvosoknak átlagosan 5 percük volt egy vizsgálatra. Az állandó orvos nélküli háziorvosi praxisok száma is nőtt, 2014ben 322 praxisban helyettesítettek, ezek közül 253 esetben olyan praxis feladatait látták el, amelyben egyáltalán nem volt állandó orvos. Egyes vidékeken egyébként még az előbb említett 40–50-nél is nagyobb lehet az egy orvosra jutó betegforgalom. A megyeszékhelyeken nagyjából napi 60–70 körüli az átlag, de egyes kistelepü- léseken akár 90–100 fős forgalom is lehet. Sok esetben ráadásul a háziorvos látja el a gyermek és a felnőtt lakosságot is.

– Ezeket az átlagokat mindig a megfelelő körültekintéssel kell kezelni – mondta el kérdésünkre válaszolva dr. Maczó János szolnoki háziorvos. – Hiszen előfordul, hogy valaki csak receptet íratni jön be a rendelőbe, vagy éppen beutalót kér az éves laborvizsgálatra. Ezek a látogatások tényleg rövid időt, olykor csak egy–két percet vesznek igénybe. Más pácienseket viszont tüzetesen meg kell vizsgálni, erre általában nem elegendő az átlagosan számított öt perc. Az sem mindegy, hogy milyen időszak van. Ősz végén, tél elején, amikor mindenki felső légúti panaszokkal küzd, sokkal többen jönnek rendelésre, mint a szép tavaszi hónapokban. Nem ritka, hogy olyankor hatvan–hetven beteget vizsgálunk meg. Ilyenkor valóban nehéz mindenre figyelni. Összességében elmondható, hogy ideális eset az lenne, ha feleennyi pácienssel kellene foglalkozni. Akkor valóban mindenre jutna elegendő idő. Az is igaz viszont, hogy ha jó asszisztenssel dolgozik az ember, sokkal hatékonyabban mennek a dolgok. Miközben az orvos vizsgál, segítője folyamatosan viszi fel a számítógépbe a legfontosabb információkat, így gyakorlatilag a kivizsgálás végére már a szükséges recepteket is a kezébe veheti a páciens.

Az orvosok többsége hosszú évek, évtizedek óta ismerik pácienseiket, s viszonylag ritkán fordul elő, hogy teljesen új beteg kerül a háziorvoshoz. A nagy részük már régóta jár ugyanahhoz a doktorhoz, hiszen évek óta ugyanabba a körzetbe tartozik, így gyakran elég is az öt perc. Ilyenkor az orvos már ismeri a beteg kórképét, többször megvizsgálta már, ilyen esetben jóval gyorsabban megy a vizit. Ugyanakkor mindig vannak olyan betegek, akikre több időt kell szánni.

– Bizony, a rendeléseken nemcsak a kórképekre kell ügyelni, de sok esetben a beteg lelkére is – egészíti ki az egyik megyebeli kistelepülés háziorvosa. – Sok páciens csak azért jön el, hogy végre beszélgessen egy kicsit valakivel, érezze, hogy odafigyelnek rá. Ez pedig, bárhogy is nézzük, a valódi betegek elől veszi el az értékes időt. A néhány évvel ezelőtti, sokat szidott vizitdíj éppen ezen a problémán segített. Akkoriban valóban csak az ment orvoshoz, akinek valami konkrét baja volt, így a kevesebb páciensre több időt tudtunk fordítani.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.