p i y i p p

Az önállóság hét évtizedére emlékeztek a hét végén

Uj Neplap - - JÁSZSÁG -

hetvenedik évfordulót – mondta Pesti Róbert, az egyesület elnöke. Mindig arra alapoztunk, hogy a jászsági értékeket bemutassuk, egy kicsit közelebb hozzuk a mindenki számára azt, hogy milyen volt az élet egykor, mivel foglalkoztak elődeink a Jászságban, nem mellékesen felvállaltuk azt is, hogy ezt gyerekeinknek átadjuk.

Természetes volt, hogy az település önállóságának jubileuma illeszkedik a rendezvény értékeihez. - Jászboldogháza sokat küzdött azért, hogy annak idején a jászberényi tanyavilágból ötszáz tanyával és háromezer emberrel önálló községgé válhasson – mondta Szűcs Lajos polgármester. – Nagy szerepe volt a település életében mindig is a civil társadalom szereplőinek. Az olvasóköröktől a gazdakörökön át, a jelenleg működő civilszervezetekig együtt alakítottuk a falu életét a település sorsát, mindig közösen alakítjuk ki véleményünket a falu jövőjét érintő kérdésekben.

A község lakóiban mindig erős volt az önállóság megtartásának igénye. Nem véletlen, hogy nehezen élik meg, ha ezt bármi beárnyékolja. Gaál Ferenc 1944-ben született, kisgyermekként élte meg a település önállóvá válását.

– Sokat hallottam szüleimtől, hogy milyen öröm volt, amikor elválhattunk Jászberénytől. Leginkább azért, mert az ember „szereti, hogy ha a saját portáján maga söpörhet”. Azért van némi szomorúság is a szívemben most a jubileum kapcsán, mert az önállóság egy darabját elvesztettük, amikor néhány éve közös önkormányzati hivatalt kellett létrehozni Jásztelekkel. Nehezen élem ezt meg, mert úgy érzem, hogy amikor kellett, számtalan ember volt, aki nem kímélte erejét, tehetségét, és tett azért, hogy önálló legyen a község. Most úgy érzem, hogy most ez ismét csorbult – jegyezte meg. – Mindig megdobban a szívem, amikor egy külföldi út, vagy az ország más részein tett látogatást követően visszaérkezem és átlépem a megye, illetve Jászboldogháza határát. Ez a kis falu egy igazi kincs, ami abból adódik, hogy itt egymásért tenni akaró közösség alakult ki.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.