p p p i

Nagy történelmi korszakokat ívelt át a jászberényi származású Gróf Apponyi Albert politikai pályafutása

Uj Neplap - - JÁSZSÁG -

JÁSZBERÉNY Gróf Apponyi Albert születésének százhetvenedik évfordulója alkalmából tartottak emlékünnepséget a napokban, Jászberényben. A Nagyboldogasszony templomban bemutatott szentmisét követően az emlékülést a városháza dísztermében tartották meg. A város önkormányzatának szervezésében megtartott rendezvényen Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója háziaszszonyként köszöntötte a résztvevőket. Az ünnepséget megtisztelték jelenlétükkel az Apponyi család ősi gyökerét jelentő Éberhard község képviselői is.

Pócs János országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a nagy- formátumú politikus mély nyomot hagyott a jászberényiek lelkében, emlékezete a mai napig fennmaradt a városban.

Apponyi pályájának kezdettéről a dualizmus korának politikai képéről Cseh Dániel történész adott képet a hallgatóságnak. Mint mondta az európai tanulmányokat folytató, több nyelven folyékonyan beszélő gróf Habsburg barát, de magyar nyelvű arisztokrata családban nevelkedett. Hazaszeretete neveltetéséből eredeztethető. Politikai pályája ugyan nehezen indult, de 1881-ben felkérést kapott Jászberényiektől a város képviseletére.

Helyi kultusza már az előtt kialakult, hogy országos jelentősé- gű politikai tényezővé vált volna. Személyes kvalitásai és a kifinomult politikai érzéke egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy hosszú évtizedeken át a város képviselője maradt.

– Mindig tényező volt a hazai politikában, igazi súlya azonban az első világháborút követően alakult ki – ezt már dr. Anka László történész állapította meg, aki Apponyi, Horthy – korban felvállalt politikai szerepét elemezte. Országos kultusz pedig az 1920. január 16-án, Párizsban a békediktátum átvétele után elmondott „védőbeszédét” követően alakult ki körülötte. A beszéd gyakorlatilag a revizionista mozgalom alapjává vált. Később a Nemzetek Szövetségében képviselte hazánkat. Jászberényben pedig a háborút követő időszak nagy részében már kihívó nélkül indult a választásukon.

Az emlékülésen köszöntőt mondott Godó Éva Éberhard polgármestere, jelezve, hogy városukban folyamatosan őrzik, folyamatosan él Gróf Apponyi Albert emlékezete. Dr. Dobos László a Jászok Egyesülete ügyvivője zárszavában pedig kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben mind a térségben élő, mind pedig az elszármazott jászok sokat tettek azért, hogy Apponyi emlékét megőrizzék, tevékenységét minél jobban megismertessék az utókorral.

B. CS.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.