-y O H H H H i i p

Uj Neplap - - BELFÖLD–KÜLFÖLD -

BUDAPEST Jelentősen, 9,6 százalékkal csökkentek a beruházások az év első három hónapjában Magyarországon 2015 első negyedévéhez képest. A beruházások több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 4,9, a költségvetésben 39 százalékkal maradt el a beruházási teljesítmény.

A szakértők szerint a korábbi adatok tükrében – gazdasági visszaesés, építőipari mélyrepülés – nem meglepetés a rossz adat. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint kedvezőtlen, hogy a vállalkozásoknál is érezhető volt a visszaesés. Kérdés, hogy ez csak idő- szakos jelenség, vagy tartós folyamat lesz-e. A zsugorodásnak egyébként oka lehet az is, hogy a növekvő bérek miatt jelentősen drágul a munkaerő is. Hosszabb távon ebből azonban akár profitálhat is az ország, ez ugyanis arra sarkallhatja a cégeket, hogy gépekkel váltsák ki a dráguló munkaerő egy részét, növelve ezzel a hatékonyságot.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint újabb autóipari kapacitások kiépítésével a közeljövőben újra élénkülhetnek a beruházások, a csok kiterjesztése nyomán pedig a lakásépítés pöröghet fel. Így jövőre már újra növekedhet a beruházások aránya.

MW

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.