iV Hi M VVH V H

A termelőknek nem érdemes egyetlen évben gondolkodniuk

Uj Neplap - - MEGYEI KÖRKÉP - Kovács Berta irottszavak@gmail.com

A dinnyetermelő gazdák nehezményezték az ország több részében is, hogy volt olyan áruházlánc, ahol napi akció keretében még 49 forintra is lecsökkentették a görögdinnye kilónkénti árát. Utánanéztünk néhány szolnoki nagy üzletben: mi 85 forintnál olcsóbbat nem találtunk.

JÁSZKUNSÁG A szolnoki Vásárcsarnok kínálatát nézve sem találkozhatunk ilyen szintű árcsökkenéssel vagy akciókkal, bár a kínálat növekedésével nyilván itt is olcsóbban juthatunk dinnyéhez. A piros bélű magyar görögdinnyék kezdeti, kilogrammonkénti 168– 200 forintos ára 98–168 forintra mérséklődött. Legnagyobb választékot a hosszúkás, nagyméretű fajtából találunk, melyek többsége Medgyesegyházáról, illetve Hevesből származik, legtöbb helyen 148– 150 forint/ kilogramm áron kínálják, a kisebb, kerek formájúakat olcsóbban, 98 forintért megkaphatjuk.

– Reménykedtem, hogy még olcsóbban hozzájutok a göröghöz – avat be Juhász Miklósné, aki árgus szemekkel figyeli az árak alakulást. – Már többször vettünk dinynyét, de lutri, hogy milyen minőségűt fogunk ki. A nagy ovális sokkal édesebb, a kisebbek ízetlenebbek. Most is kifoghatunk olyat, amit túl hamar leszedtek és ki tudja, meddig tároltak, de tikkadt a közepe. A sárgadinnyék közül a cukordinnye minősége a legjobb az idén, a szolnoki választék alapján. A fiam egyszer hozott dinnyéket őstermelőtől valahonnan Karcag felől, azok voltak a legfinomabbak – összegezte Juhászné.

Közvetlenül a termelőktől vásárolva a piacinál alacsonyabb árakat is találunk. Fegyverneken is számos árus kínálja a közkedvelt gyümölcsöt az út mentén, több helyen már kilónkénti 6979 forintos áron is megkapjuk a piros bélű gyümölcsöt. Huber István fegyverneki őstermelő öszszesen hét hektáron termeszt dinnyét: kétfajta sárga bélűt és három fajta piros bélűt. Colosseo fajtájú dinnyéjének némelyik példánya tényleg igazi kolosszus: súlyuk meghaladja a húsz kilót is. Nem is adja 150 forintnál alább kilóját, de így is kelendő. A 250 forintos sárga bélű is. Mint mondja, ő hangsúlyozottan a minőséget helyezi előtérbe a mennyiséggel szemben, ezt értékelik a vevők is, rendszeresen kijönnek hozzá vásárolni Szolnokról vagy Törökszentmiklósról is. Teszteljük mi is kínálatát: mind a piros, mind a sárga bélű valóban jó minőségű, édes, finom.

Attól nem tart, hogy az áruházláncok olcsóbb kínálata veszélyeztetné a termelők megélhetését.

– Inkább az lesz a baj, hogy augusztusban elfogy a diny- Sokan dilemmáznak azon, vajon frissen begyűjtött gyümölcsből áll- e egy adott árus kínálata, vagy esetleg már régebben behozták a földekről, csak nem kelt el. – A leszedett dinnyének egy hét alatt szárad el a szára, erről ismerjük fel legbiztosabban, hogy frissen szedték- e fel a gyümölcsöt – mutatott rá Huber István.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.