Végleg lehúzta a rolót az idős cipész

Uj Neplap - - SZOLNOK ÉS KÖRNYÉKE -

SZOLNOK Végleg bezárta műhelyét tegnap Nagy Ákos aranykoszorús cipész. A Madách utcai műhellyé átalakított garázsban 26 évig fogadta az ügyfeleket, és javította a cipőket a mester. Hétfőn már nem nyit ki.

Nagy Ákos Fegyvernekről indult, ott született éppen 86 évvel és egy hónappal ezelőtt. Ott volt segéd, majd Budapestre került. Élete nagy kanyart vett az 50- es évek elején, amikor katonának állt. 1956-ig viselte az egyenruhát, Pécsett és Kalocsán szolgált. Mondhatni, fontos ember volt, hiszen a parancsnok, a politikai tiszt és a törzsfőnök után ő volt a negyedik a rangsorban, lévén hadtápfőnök. Aztán el akarták helyezni más helyőrségbe, ezt nem vállalta, ezért tartalék állományba került.

Aztán visszatért eredeti szakmájába, Pécsett volt üzlete, alkalmazottai és még kirakatrendezője is volt. Rendelésre dolgoztak. Majd a boltba rátette a kezét az állam, átvette őket a Pécsi- Cipő- és Ruhaipari Vállalat. Még egy ideig saját boltjában dolgozott tovább mint üzletvezető.

Majd a szülei unszolására Szolnokra költözött családjával. Tanulni kezdett a munka mellett, és elvégezte a közgazdaságit. A Mezőgépnél helyezkedett el, kezdetben mint belső ellenőr. A szamárlétrán osztályvezetői szintig jutott.

Innen vonult nyugdíjba, majd nyitotta meg műhelyét, vagyis visszakerült a kaptafához. Manapság már csak javítani vittek hozzá cipőket, abból pedig kevés volt a bevétel, ezért döntött úgy, hogy 72 munkában töltött év után végleg lehúzza a rolót.

Két gyermeke született, egy fiú, aki három szakmával rendelkezik és egy leány, aki tanár. Négy unoka és 3 dédunoka gyarapítja családját. Felesége sajnos már nem él, négy éve, három nappal házasságkötésük 60. évordulója előtt elhunyt.

A cipész szakmát egy leszármazottja sem viszi tovább, az utóbbi időben fia segített be neki az üzletben, de a műhely bezárásával ő is nyugdíjba vonul majd.

T. A.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.