- i p i

A csok miatt már most kétszer annyi ingatlan épül, mint tavaly ilyenkor, további élénkülés lehet

Uj Neplap - - GAZDASÁG -

MAGYARORSZÁG Bekövetkezett a lakásépítési piacon a várt fordulat az elemzők szerint. A KSH tegnapi adatai szerint az első fél évben az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több, csaknem 3420 új lakás készült el, a kiadott építési engedélyek száma pedig kétszer annyi, több mint 13 236 volt. A szakértők szerint az adatokat a kormányzati intézkedések, főként a csok, jelentősen befolyásolta.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) szerint már most több lakásépítést jelentettek be, mint tavaly összesen, az adatokból látszik, a bevezetett kormányzati intézkedéseknek jelentős lakás- Az első fél évben 11 százalékkal több lakás épült 2015- höz képest építéseket generáló hatása volt. Ahhoz viszont, hogy a lakásépítések száma a megfelelő szintre emelkedjen és tartósan ott megmaradjon, további intézkedésekre van szükség. Szerencsésnek tartanák, ha a családokat nem terhelné a gyermek előre vállalásának nyomása, ezért javasolják, a kormány vállalja a csokrendelet fenntartását minimum 10 évig. Az építésekhez hasonlóan a felújítások is nagy lendületet kapnának, ha ezekre is viszszaigényelhető lenne az áfa.

Balogh László, az Ingatlan. com vezető gazdasági szakértője is azt írta, hogy a várt fordulat bekövetkezett az új lakások piacán, a felfokozott érdeklődéshez kezd felzárkózni a kínálat. Balogh elemzésében arról írt, hogy a piaci élénkülést alátámasztják az Ingatlan.com legfrissebb adatai is. Júliusban 25 százalékkal több új építésű lakóingatlant hirdettek eladásra, mint egy évvel korábban.

Az engedélyek számának kiugró emelkedése azzal is magyarázható, hogy februárban tisztázódtak a kormányzati lakástámogatási rendszer részletei, több beruházó csak a módosítások után, a második negyedévben kezdett építkezésbe, vagy kért engedélyt a tervezett lakások fejlesztésére a gazdasági szakértő szerint. További élénkülést vetít előre Balogh szerint az új építésű lakások piacán az építési engedélyek számának jelentős emelkedése. Ráadásul az épülőfélben lévő lakások többségét később adják át, ezért csak 2017-ben számít arra, hogy tömegesen jelenjenek meg az elkészült új társasházi lakások a piacon.

MW

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.