H H t t i

Boruzs Sándor szerint a ma hőseinek nincs lehetőségük igazi hőssé válni

Uj Neplap - - KITEKINTŐ - Wágner Zsanett zsanett.wagner@ mediaworks.hu

Mi kell ahhoz, hogy valaki fegyvergyűjtésre adja a fejét? Talán a történelem iránti szeretet? Ráadásul saját kézzel készített harci eszközök darabjait őrizze portája. A tatabányai Boruzs Sándor szerint ennél sokkal többről van szó, őszintén tisztelni kell az igazi hősök emlékét.

MAGYARORSZÁG ságokkal bírt. Nagy segítségemre vannak fegyverhasználati könyvek.

– Nem kell sűrűn meszelni, anynyi míves darab látható a szobák, a konyha, az előszoba falain. Van itt török, római kori emlék. Pajzsok, tőrök, ázsiai fegyverek...

– A művészetem – amennyiben lehet így nevezni – minden egyes darabja itt van. Csaknem harminc fegyver díszíti a falat.

– A gyűjteménye egy kiállítás anyaga is lehetne. Eljátszott már ezzel a gondolattal?

– Hogyne. De nem szeretném. Szállítás közben óhatatlanul megsérülhetnének, és a legtöbb helyen nem tudják garantálni a tárgyak biztonságát. Egy- egy katonai börze pedig azért tabu, mert a talált dolgokat nem szeretem. Onnan tudom, hogy valami „eredeti”, hogy én csinálom. Ami pedig saját kézzel készített, az számomra felbecsülhetetlen érték.

– Művészetére miként tekint a család többi tagja?

– Mindkét fiam tiszteletben tartja amit csinálok. Az egyik sci-fi regényeket ír, ott alkot. A nagyobbik gyermekem irodista. Legfeljebb annyi köze van a fegyverkészítéshez, mint nekem a NAV-hoz. Ugyanis ott dolgozik. A viccet félretéve, érdekes, hogy mindketten ebben a miliőbe nevelkedtek – kovácsoltam, hegesztettem – és mégsem érez- Boruzs Sándor a nándorfehérvári diadal emlékére készített egy „diadalkaput”. A mai hadieszközöket személytelennek tartja.

tek affinitást a fegyverkészítés iránt. Illetve elhivatottak, csak nem ebben az irányban...

– Mennyire érdekli ez a téma a mai fiatalokat?

– Szerintem nagyon, és ezt

tapasztalom is. A fegyver mindig vonzó dolog, valamiféle varázserővel bír. Sok múzeumban jártam már életem során és körülbelül a hetven százalékukban panaszkodnak a lá- togatottságra. Nincs, ami felkelti az érdeklődést. Na most mi az, ami ugyanúgy érdekes lehet egy kisfiú és egy érett apuka számára? A fegyverek.

– Hogy látja a ma hadi eszközeit?

– Nincs mögöttük ember. Már a harc sem olyan, mint régen. A küzdő felek nem szemtől szemben harcolnak egymással, mint régen. Hol van már az, amikor karddal, dárdával vagy buzogánnyal küzdött valaki? Amikor életek múltak a fegyver minőségén, az egyén harckészségén, valamint tudásán. A ma harctípusa egészen más. Több száz méterről lőnek egymásra. Az emberek minden értelemben eltávolodtak egymástól, és az idő múlásával egyre inkább így lesz.

– Mindig ilyen jó volt történelemből?

– Régen ültem már iskolapadban, nem emlékszem rá. Négyes vagy ötös lehettem. Bár, nem is annyira az érdemjegy a fontos, inkább a megszerzett tudáson van a hangsúly. Nagyon szerettem és szeretem a mai napig is a történelmet, valamint a magyar irodalmat.

– Úgy érzem, az egykori és a mai hősök közötti párhuzam következik...

– A ma hősének nincs lehetősége hőssé válni. A hőst ugyanis a harc teremtette. Például egy várkapitány is nevet szerezhetett magának sikeres bajvívásaival. A hős megítélése mára teljesen átalakult. Emlékszik arra, hogy az elmúlt egy évben ki lett hős? Egy Dobó Istvánra vagy egy Zrínyi Miklósra mégis miért emlékszik mindenki?

– Nyugdíjas évei előtt bányamentő volt.

– Nagyon szerettem a kutyás mentést. Egy bányaomlásnál nem kellett több száz métert kutatni, a német juhászkutyák szimata sosem csalt. Percek alatt megmutatták, merre érdemes keresni. A bajban minden perc számított, emberéletek múlhattak rajta. Ez a fajta volt a legalkalmasabb a mentésre, stabil idegrendszere jól tűrte a kasban, a gumiszalagon utazást vagy a bödönbe szállást.

– Van emlékezetes eset?

– Szörnyű volt. ‘89 szeptemberében felrobbant egy lejtakna Jugoszláviában. Kétszáznegyven halott volt. Hiába jött értünk egy vadászgép, már későn mentünk ki. Hat napot voltunk kint, de csak hullákat találtunk.

– A föld felett is dolgoztak keresőkutyákkal?

– Hogyne, ezek a jószágok alkalmasak mindenre. Rettentő sok megkeresésünk volt a rendőrség részéről. Eltűnt gyerekek, idős személyek nyomát kutattuk. Szerencsére, jó munkát végeztünk.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.