i i H H H H i i i

Milliós mobilszámlát is csinált vezető a hét hónap alatt

Uj Neplap - - BELFÖLD–KÜLFÖLD - Máriás Leonárd kozpontiszerkesztoseg@ mediaworks.hu

Első látásra jókora mobilszámlát hoztak össze a minisztériumok és az alájuk tartozó szervezetek vezetői alig több mint fél év alatt. Reprezentációra a telefonszámlánál is többet költöttek.

BUDAPEST Közel 3 milliárd forintot költöttek el a tárcák reprezentációra 7 hónap alatt – derült ki a minisztériumok egy parlamenti kérdésre adott válaszából. A tárcák, cégeik és háttérintézményeik reprezentációs költéseit összesítettük a tavaly november vége és idén június vége közötti időszakban. Ezek azok a kiadások, amelyeket egy minisztérium vagy egy állami cég például rendezvényre, vendégfogadásra, egy munkaértekezleten éttermi szolgáltatásra vagy ajándékra költ, de idetartozhatnak szállásra és akár szabadidős programokra való költések is.

A külügy a nyertes

A versenyben Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminisztériuma utcahosszal nyert, több mint 733 millió forintot költöttek. A Világgazdaság rákérdezett, a kiadás miért kiugró a többi tárcához képest, de nem érkezett válasz. Elképzelhető, hogy a kiadás egy része a tárca alapfeladatával magyarázható. A tárca jelentős költésről számolt be a külföldi kiküldetésekkel kapcsolatban is. A Pintér Sándor vezette BM- nek sem alacsony a számlája

A Belügyminisztérium költötte a második legtöbbet reprezentációra, 544 millió forintot. Ebből a rendőrség kiadása majd 187 millió. Maga a tárca 75 milliót, a büntetés-végrehajtási intézmények közel 70 milliót költöttek. A harmadik legtöbbet költő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt közel 450 millióval. Az agrártárca és a Miniszterelnökség egyenként több százmilliós kiadást hozott össze ezen a soron. Utóbbi háttérintézményei közül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem emelkedett ki 104 millió forintot meghaladó reprezentációs költséggel. A tárca többi

(millió forint)

Minisztériumok és szervezeteik költései 2015.11.30 – 2016.06.30. Reprezentáció

intézménye csak néhány milliót használt fel.

Egymilliárdos mobilszámla

Ugyanebben az időszakban közel egymilliárd forintot telefonáltak el mobilon a minisztériumok és az alájuk tartozó állami cégek, háttérintézmények vezetői. Az állami vezetők telefonköltségeiről nincsenek több évre visszamenő elérhető statisztikák, így a tárcák és szervezeteik ilyen kiadásai legfeljebb egymás mellé állíthatók. A legnagyobb mobilszámlája a fejlesztési minisztériumknak volt. A több mint 700 millió forintos kiadás nagy részét a tárca alá tartozó nagy cégek és intézmények hozták össze, a minisztérium része csak 3,6 millió forint. A legnagyobb költségről a több mint 14 ezer főt foglalkoztató MÁV-nál számoltak be, az állami cég vezetőinek bruttó 322 millió forint volt a számlája. Az összegek azonban egyes esetekben olyan magasnak tűnnek, hogy vélelmezhetően nem csupán a vezetők számláját (amire a kérdés vonatkozott), hanem az egész társaságét tartalmazza. A másik vasúti társaság, a GYSEV és a GYSEV Zrt. csak 18 millióért beszélt, igaz, ez egy jóval kisebb, mintegy 2 ezer fős szervezet. Nagy összesített telefonköltsége volt a tárca alá tartozó másik állami mamutcég, az 5600 főt foglalkoztató Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőinek is, mintegy 208 millió forint. A dobogó harmadik helyére az alig 500 fős Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. került közel 60 milliós vezetői telefonköltséggel. A tárca tájékoztatása alapján a szervezet nagyságával nem minden esetben jár együtt nagy telefonszámla: a több mint 30 ezer főt foglalkoztató Magyar Posta Zrt. vezetőire csak 315 ezer forintos telefonköltséget mutattak ki.

Sokat beszélnek a BM-nél is

A második legnagyobb, több mint 100 millió forintos mobil- telefon-számlája a Belügyminisztériumnak és szervezeteinek volt. A tárca szervezeteinél ehhez jelentős, több mint 82 millió forintos vezetékestelefon-számla is társult, más minisztériumoknál a vezetékestelefon-költség jellemzően kis tétel volt, vagy be sem számoltak róla. A Belügyminisztériumnál a legnagyobb, 57 millió forintos mobilszámlája a rendőrségnek volt, és további 35 millió forint volt a vezetékes számla.

A többi minisztériumnál és szervezeteiknél pár tízmillió forintot telefonáltak el mobilon a tárcák írásbeli válaszai alapján. A legkisebb mobilköltés a Honvédelmi Minisztériumnál és szervezeteinél jött össze, mindössze 1,9 millió forint.

Pár ezertől százezerig

Egyes tárcák személyekre lebontva is közöltek kimutatást. Ennek alapján az államicég- és intézményi vezetők havi mobilszámlái pár ezer forint és százezer forint feletti összegek között alakultak. A Miniszterelnökség szervezeteivel például közel 32 millió forintos mobilszámlát hozott össze. A tárca alá tartozó vezetők között volt, akinek 2-3 ezer forint volt a havi számlája, de több olyan is volt, akinek 20 vagy 50 ezer forint volt a havi mobilköltése. És volt néhány kiugróan nagy mobilszámla is. A Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. műszaki igazgatója például 1 115 824 forintot telefonált el 7 hónap alatt, ami havonta 159 ezer forintos telefonszámlát jelent. Sokat lóghatott a dróton a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is. Ő 7 hónap alatt több mint 605 ezer forintos telefonszámlát hozott össze, ami havonta több mint 86 ezer forint. A telefonszolgáltatók állami szervezeteknek biztosított, nagyon kedvezményes díjai alapján hoszszú beszélgetésidőt vagy jelentős adatforgalmat kellett elérniük a nagy számlát összehozó vezetőknek.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.