M K i i

Félig visszajöhet a vasárnapi boltzár

Uj Neplap - - KÖZÉLET - Mediaworks- összeállítás kozpontiszerkesztoseg@ mediaworks.hu

Ugyan a népszerűtlen vasárnapi boltzárat eltörölte a kormány, arról nem tett le, hogy szabályozza az üzletek nyitva tartását, és alaposan megnehezítse a nagyobb üzletek működését. A tervek szerint forgalom utáni adót is kaphatnak a vasárnap délután is működő nagyobb boltok, de mindez nem feltétlenül lenne kedvező a kicsiknek.

BUDAPEST Törvénnyel szabályoznák, hogy vasárnap meddig tarthatnak nyitva a boltok, tudta meg a Népszabadság. A kormányzati berkekben arról folyik az ötletelés, hogy az üzletek csak egy bizonyos időpontig tarthassanak nyitva normál ügymenet mellett a hét utolsó napján. Ez az időpont déli 12 óra lenne. Aki ezt követően is nyitva akar tartani, annak a délutáni forgalmának meghatározott részét pluszadóként kellene befizetni. A szigorítás a 400 méternél nagyobb alapterületű áruházakra lenne érvényes. Vagyis mivel a vasárnapi zárvatartás megbukott, a kormány most nem kényszerítené őket arra, hogy ne nyissanak ki. Hanem a lap szerint inkább arról lehet szó, hogy a nagyoknak ilyen feltételek mellett nem érné meg a déli harangszó után nyitva maradni. Ezen kívül tartja magát egy progresszív bérpótlékról szóló elképzelés is. Ez azt jelenti, hogy a mostani 50 százalék helyett déltől a munkaadóknak 100 százalékos bérpótlékot kellene fizetnie a dolgozóknak.

A kormány korábbi boltzárnál egyértelművé tette, hogy az intézkedéseivel a kisebb üzleteknek, elsősorban a családi vállalkozásoknak szeretne kedvezni. Ez most is megfigyelhető az állítólagos szigorításban, hiszen a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek való- színűleg megúsznák a „különadót”. Ám miközben az ostor látványosan a nagyokon csattanna, mégsem biztos, hogy ezzel a kicsik jól járnak.

„Egy hasonló intézkedés akár el is lehetetlenítené a kisebb üzleteket – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. – A nagyobb áruházak már így is kétszeres bért fizetnek az alkalmazottaknak. Vagyis a magasabb bérpótlékkal a nagyobb üzletek még könnyebben szipkázhatnák el a munkavállalókat a kisebbektől. Ez pedig a mostani munkaerőhiány közepette végzetes is lehet sok kisebb üzletnek. Ezen kívül a vásárlási szokások átalakulhatnak. A vasárnapi zárvatartáskor ugyanis úgy tűnt, a lakosság nem feltétlenül ment a kisebb boltokba. Inkább a vásárlásokat előrébb hozták, szombaton, vagy pénteken több árucikket vettek – hasonlóan, mint a nagyobb ünnepek előtti beszerzésekkor.”

Ugyan teljes körű statisztikák erre nincsenek, de a tavaly bevezetett, és idén megszüntetett vasárnapi zárvatartás sok esetben azt hozta, hogy az emberek még többet költöttek a hipermarketekben. Vámos György továbbá azért sem támogatja a korlátozást, mert bebizonyosodott: a vevők nyitva tartás pártiak, közel kétharmaduk azt támogatja, hogy vasárnap is tudjanak megkötések nélkül bevásárolni.

A különadó mellett fut egy másik elképzelés is, amit Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a napokban már vázolt. Eszerint előírnák, hogy egy évben csak hat alkalommal lehessen kötelezően munkára fogni vasárnap a kiskereskedelmi dolgozókat, valamint vasárnapi munkavégzés esetén az azt következő szombatot a munkaadónak ki kellene adni pihenőnapként.

Az ellenzék azonnal nekiment a még csak körvonalazódó tervnek. Az MSZP például azt szeretné, ha a kormány in- Nem tiltana a törvény, de a nagyoknak nem érné meg nyitva lenni

A kisebbek nehezen találnak munkaerőt

kább a bérpótlékot emelné viszsza 100 százalékra. A Demokratikus Koalíció pedig felszólította a kormányt, hogy ne próbálja meg újra bezárni a boltokat, és ne sújtsa különadóval a vasárnap vásárló magyarokat! A különadót ugyanis – ahogy korábban a bankadót vagy a telekomadót – ismét a magyarok fizetnék meg.

A vasárnapi boltbezárás előtt a szakértők számos érvet sorakoztattak fel az üzletek nyitva tartásának korlátozása ellen. Többen úgy vélekedtek, hogy a ezzel akár több ezer kereskedel-

mi dolgozó is az utcára kerülhet. Valamint arra is rámutattak, hogy nem az emberek kevesebbet fognak vásárolni, ami immár a gazdasági növekedést is visszavetheti. Utóbbi esetében a prognózis nem jött be, a kiskereskedelmi forgalom tovább bővült. Ám ennek oka az is lehet, hogy a lakosság eleve egyre többet tudott vásárolni, illetve az adóhatósághoz közvetlen bekötött online kasszák miatt visszaszorult a feketekereskedelem, így az üzleteknek be kellett vallaniuk addig eltitkolt forgalmuk jelentős részét.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.