. e É e L D D NR D SR

Gyógytornával javítható az állapot, és megelőzhető a későbbi baj

Uj Neplap - - EGÉSZSÉG - Mediaworks / Fanny kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

Bár kezdetben többnyire nem jár panaszokkal, később gerinc- és derékfájást okozhat a probléma, az esztétikai látvány pedig az önértékelés csökkenéséhez is vezethet.

TÉVHITEK A 10-12 év körüli életkor a legkritikusabb időszak az úgynevezett ismeretlen eredetű gerincferdülés esetében. A lányok négyszer veszélyeztetettebbek, mint a fiúk, és sajnos azoknál a gyerekeknél sem zárható ki a jelentkezése, akik rendszeresen mozognak. Nekik annyi előnyük van a nem sportoló társaikkal szemben, hogy erősebb alapizomzattal rendelkeznek, így maga a folyamat lassabban mehet végbe, illetve a gerinc nem görbülhet el annyira. Tévhit tehát, hogy a sport megóv ettől a betegségtől, ahogy az is, hogy a nem megfelelő fekhely lenne a hibás a ferdület létrejöttéért. Kizárólag genetikai okai vannak a jelentkezésének, legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint.

Megállítható a folyamat

Jó esetben a beteg állapota gyógytornával javítható, ám az sok mindent meghatároz, hogy mekkora a gerinc oldalirányú ferdülésének mértéke. Tíz fok alatt nem végeznek kezelést, de háromhavonta kontrollálnak, míg húsz foktól korzett viselését írják elő. Nagyon kicsi tehát az az intervallum, amit kizárólag gyógytornával javítani lehet.

Ha a páciens izomzata ép, és nincs fejlődési rendellenessége, akkor az esetek többségében megállítható a folyamat, és onnantól elkezdődhet a javulás. Tehát ha a testi adottságok megvannak, és persze a beteg is szorgalmasan tornázik, akkor nagy eséllyel „visz- szahozható” a gerinc. Márpedig ha így csontosodik be, a későbbiekben nagy valószínűséggel nem lesz ilyen problémája a kezelt betegnek.

A szülő is felelős

Tapasztalatok szerint a szülők sajnos nem nagyon követik figyelemmel a csemete gerincének állapotát. A serdülők ebben a korban szégyenlőssé válnak, nem szeretik megmutatni a testüket. Ám mivel akár egyetlen év alatt is komoly mértékű gerincferdülés alakulhat ki náluk, elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés!

Így csinálja!

Az egészséges gyermeknél 10–15 éves kora között havonta otthoni ellenőrzést kell végezni. Segíthet, ha készítünk egy táblázatot, amely tartalmazza a magasságot, a testsúlyt, a mellkas- és a medencekörfogatot. Az ellenőrzések alkalmával rögzítsük ezeket a paramétereket, így kiderül, mikor jelentkezik a növekedési ugrás. Ezt fontos nyomon követni, mert az arra hajlamos gyermekeknél elsősorban ebben az időszakban kezdődhet el a gerincferdülés.

Létezik egy gyorsteszt is, amellyel megállapítható, van- e ok aggodalomra. Ehhez a lurkó vetkőzzön alsóneműre. Előbb azt nézzük meg, hogy állásban láthatók- e eltérések, majd a gyerek hajoljon előre úgy, hogy a karját és a fejét a föld felé lógatja. Hátulról és elölről is vizsgáljuk meg, hogy a törzs két oldala között látunk- e aszimmetriát, azaz az egyik oldal púposabb- e, mint a másik. Nem feltétlenül a gerincoszlopot kell nézni, hanem annak a két oldalát, mert a kisebb tünetek ott jelentkeznek. Magas hőre lágyuló, néhány milliméter vastag műanyag lemezből, személyre szabottan készül, gipszmintavétel után. Sok kellemetlenséggel jár a viselése, van, aki ezt úgy próbálja ellensúlyozni, hogy felmatricázza, vagy aláírásokat gyűjt rá. Az aszimmetrikus sportok, például a vívás vagy a tenisz, gerincferdülés esetén nem ajánlottak. Jót tesz viszont a röplabda és a kosárlabda, amelyekben függőleges nyújtózások vannak. Ezeknél azonban fontos megtanítani a zökkenés nélküli talajra érkezést.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.