NiV i O P R Ui RV YLV ON G GLV NRV Y pV pP V

Egy centiméter döntött a távolugrás utolsó sorozatában

Uj Neplap - - OLIMPIA - Éber Sándor kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

Mo Farah annak ellenére megnyerte a 10 ezer méter döntőjét, hogy a táv közben elesett. Hétpróbában Zsivoczky- Farkas Györgyi a nyolcadikhelyet érte el.

ATLÉTIKA Négyezer méternél elesett a férfi 10 méteres síkfutás döntőjében a brit Mo Farah, aki ennek ellenére ismét olimpiai címet szerzett. Az 1972-es tízezres döntőben a finn Lasse Viren is bukás után tudott győzni. A hosszútávfutó legenda megvédte londoni címét, és folytatta egyedülálló sorozatát. Rióban harmadik olimpiai aranyát nyerte, tízezren 2012 óta verhetetlen a nagy döntőkben, 2013-ban és 2015-ben a vb-ken is behúzta ezt a számot. A döntőben kenyaiak, az ugandaiak és az etiópok vitték a tempót, próbálták fárasztani a címvédőt, akinek erejének nagy része arra ment el, hogy bukása után visszaverekedje magát az élbolyba. Ez nem okozott nagy gondot, megbújt a mezőnyben, majd 8000 méternél az élre is állt, próbált olyan tempót diktálni, amelynél már igazán veszélyesen nem tudnak az ellenfelek robbantani. Az utolsó 400on a kenyai Tanui óriásit hajrázott, de a Farah az utolsó százon vissza előzte, a harmadik helyen az etióp Tola futott be.

Mindössze egy centiméterrel dőlt el a távolugrás döntője, mégpedig az utolsó sorozatban. Már első sorozat után már látszott, hogy óriási csata lesz az érmekért. Az amerikai Jeff Henderson 820-szal nyitott, honfitársa, Jarrion Lawson 819-et ugrott, a címvédő brit Greg Rutheford 818-ig jutott, a dél-afrikai Luvo Manyonga 816-tal kezdett. A harmadik sorozatban Lawson átvette a vezetést 825 cent iméter - rel. A negyedik sorozatban már Manyonga vezetett 828 centivel, az ötödik körben pedig 837 centivel erősített meg vezető pozíció- Németországban közfelháborodás lett abból, ahogyan a diszkovetés győztese, Christoph Harting viselkedett az eredményhirdetésen. A 25 éves berlini atléta négy évvel azt követően lett aranyérmes utolsó dobásával, hogy Londonban bátyja, Robert Harting diadalmaskodott. A 31 éves fivére

ját. Az utolsó sorozatban azonban Henderson egyetlen centivel megelőzte riválisát. Rutheford 829-cel biztosította be az érmét. Lawson még látszatra óriásit ugrott, ezért hitetlenkedve fogadta, hogy 778 centit mértek le neki, de kiderült, az érkezéskor letette a bal kezét, annak a nyomát mérték le.

A jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce a női 100 méteres síkfutásban Peking és London után Rióban harmadjára is aranyéremre készült, végül a bronzot sikerült megszereznie, az első helyen a szintén jamaicai Elaine Thompson futott be az amerikai Tori Bowie-t megelőzve. Sokan arra számítottak, hogy a holland Schippers érmet szerezhet, de az Európa-bajnok ötödik lett.

A hétpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi a nyolcadik, Krizsán Xénia pedig a 16. helyen végzett a riói olimpián. A számot a belga Nafissatou Thiam nyerte a brit Jessica Ennis-Hill előtt. Tegnap a női maratonban a kenyai Jemima Sumgong már a selejtezőben elbukott. Az ifjabbik Harting a német himnusz alatt előbb karba tett kézzel állt, majd ringatózni kezdett, hajlongott. Harting ezt azzal magyarázta, hogy szereti a jó ritmusú zenéket, ezt próbálta ki a himnusz alatt. A sajtótájékoztatóról egyébként kivonult, mert az egyik új-

győzöt a bahreini Eunice Jepkirui Kirwa és az etióp Mare Dibaba előtt. A legjobb magyar, Erdélyi Zsófia az 52. helyen végzett a 156 fős mezőnyben, Papp Krisztina a 65., Szabó Tünde a 83. lett.

A férfi 100 méter síkfutás döntőjét hajnalban, lapzártánk után rendezték meg. ságíró tévedésből Robertnek szólította. Kővágó Zoltán, aki 7. lett diszkoszvetésben (Londonban doppingvétség miatt nem indulhatott) ezt mondta Harting győzelme kapcsán: „Egyelőre azt látom, hogy a német mérnökök nem keveset dolgoztak az eredményeken.“ Mo Farah végrehajtotta azt a bravúrt, ami 1972-ben Lasse Virennek sikerült, bukás után nyerte meg a 10 ezer méter döntőjét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.