Shri. Ni­ran­jan Ku­mar Sud­han­shu, Vice Chair­man & Chief Of­fi­cer, Mhada

Quotes the Vice Chair­man and Chief Of­fi­cer of Mhada Shri. Ni­ran­jan Ku­mar Sud­han­shu. To get more light on clear­ance, amend­ments and Dhar­avi Re-devel­op­ment Nimisha Gupta in­ter­viewed the au­thor­ity.

Accommodation Times - - Front Page -

Q1. How have as­pects like greater trans­parency and quicker re­sponse been re­in­forced within MHADA?

Ans. Re­ply- The fol­low­ing ini­tia­tives in last few years taken in MHADA has in­creased the trans­parency in the work­ing within MHADA and out­side.

1. Sin­gle win­dow sys­tem , MHADA Ini­tia­tive for Trans­par­ent and Re­spon­sive Ac­tion(MI­TRA)- It has been opened at the head­quar­ters of MHADA for pro­vid­ing one stop ser­vices to the com­mon pub­lic mainly the ten­ants of MHADA. Is­sues like a. Trans­fer of Ten­ancy b. Con­veyance of the build­ing to the So­ci­eties c. No Dues Cer­tifi­cates d. NOC etc. 2. On­line Lot­tery Sys­tem- In the last three years com­pre­hen­sive and ro­bust on­line lot­tery soft­ware has been de­vel­oped and suc­cess­fully im­ple­mented. This year, a new lot­tery por­tal through which any person could ap­ply on­line was de­signed. In the

There has been con­sid­er­able in­ter­est shown by the so­ci­eties and many have come fore­ward to MHADA for re­de­vel­op­ment. Some have been ap­proved and some are un­der con­sid­er­a­tion. A large num­ber of af­ford­able houses are ex­pected to be gen­er­ated be­cause of this pol­icy

last two years we have also given on­line pay­ment fa­cil­ity so a person can fill ap­pli­ca­tion sit­ting in his house. To elim­i­nate non gen­uine ap­pli­cants and in­vestors who used to fill a large num­ber of ap­pli­ca­tions, unique bank ac­count num­ber as well as pan num­ber has been made com­pul­sory. This is to­tally elim­i­nated ‘Dalals’ from the lot­tery. Also the draw process also has been made more trans­par­ent this year by live stream­ing the whole process on the web­site. Also there is an Over­sight com­mit­tee con­sist­ing of 3 ex­perts from dif­fer­ent fields like soft­ware, Ad­min­is­tra­tion etc to over­see the en­tire process of lot­tery start­ing from the Ad­ver­tise­ment.

3. On­line Post Lot­tery Sys­tem- from the year 2013, the post lot­tery process start­ing from the scru­tiny and eli­gi­bil­ity to the fi­nal al­lot­ment of the ten­e­ment has also been made on­line where the win­ner can log in, fill the form and up­load the re­quired doc­u­ments and see the sta­tus of his ap­pli­ca­tion. The avail­abil­ity of the doc­u­ments on­line for pub­lic has made the en­tire process more trans­par­ent and the staff en­gaged in this ac­tiv­ity has be­come more ac­count­able. The dis­cre­tion com­po­nent in the en­tire process has been re­duced.

4. Fi­nan­cial ERP.- MHADA is in the fi­nal stages of im­ple­men­ta­tion of the Fi­nan­cial ERP soft­ware which will en­sure that the in­ter­nal process in MHADA be­come more ef­fi­cient.

Q2. How do you see the re­cent amend­ments and pol­icy changes hav­ing an im­pact?

Ans. The re­cent amend­ments and pol­icy changes can be cat­e­go­rized into two.

a. Amend­ment in the Cat­e­go­riza­tion of the Cess Build­ings- The A, B, C, cat­e­gories used to get dif­fer­ent con­ces­sions in the Is­land city in Mumbai with re­spect to Re­de­vel­op­ment, though build­ings in all the above cat­e­gories were ac­tu­ally very di­lap­i­dated and needed re­de­vel­op­ment. Now with amend­ment into Cat­e­go­riza­tion, the con­ces­sion ear­lier avail­able to only Cat­e­gory A build­ings will also be given to the other Cat­e­gories

b. Amend­ment in the Re­de­vel­op­ment pol­icy 33(5)- Un­der the new pol­icy of 33(5), two aims have been em­pha­sized. First with higher FSI of 3 ( ear­lier 2.5), more af­ford­able hous­ing will be avail­able to MHADA to bring in the mar­ket. Sec­ond, with clear pol­icy of de­fined en­ti­tle­ment for the ex­ist­ing ten­ants will en­sure big­ger houses for ten­ants. With big­ger area un­der re­de­vel­op­ment ie for big­ger clus­ters, the ten­ants have been al­lowed big­ger houses. This will en­sure re­de­vel­op­ment of big­ger ar­eas en­abling bet­ter plan­ning of ameni­ties, roads and open spa­ces. In case of re­de­vel­op­ment by MHADA still big­ger area will be given

There has been con­sid­er­able in­ter­est shown by the so­ci­eties and many have come fore­ward to MHADA for re­de­vel­op­ment. Some have been ap­proved and some are un­der con­sid­er­a­tion. A large num­ber of af­ford­able houses are ex­pected to be gen­er­ated be­cause of this pol­icy

Q3. MHADA has shown in­ter­est to part­ner with pri­vate builders to en­sure greater af­ford­able hous­ing stock. What has been the progress in this re­gard?

Ans. The pol­icy re­gard­ing this has been pre­lim­i­nar­ily no­ti­fied by the govern­ment how­ever, fi­nal no­ti­fi­ca­tion is awaited. There has been a lot of in­ter­est shown by the pri­vate de­vel­op­ers for this scheme. Af­ter the fi­nal­iza­tion of the pol­icy, projects will be taken up.

Q4. MHADA of­fers projects for all seg­ments – LIG, MIG and HIG. How do you pri­or­i­ties be­tween them?

Ans. The most im­por­tant seg­ments be­tween the above four are EWS and LIG. This is the eco­nomic class which pro­vides the ma­jor­ity of the work­ing class in Mumbai. More than 80% houses built by MHADA be­long to these cat­e­gories. The pri­vate sec­tor caters to the HIG and to an ex­tent MIG.

Q5. The ap­pli­cants have sub­stan­tially re­duced for lot­tery this year be­cause of high prices. Com­ment?

Ans. This year the num­ber of houses for lot­tery from Mumbai Board was less com­pared to the last lot­tery. Still the num­ber of ap­pli­ca­tion per tena­ments has been quite high and in­fact much more than last year. So the re­sponse has not been de­creas­ing but in­creas­ing.

Q6. How has the higher vis­i­ble trans­parency, con­duct­ing the lot­tery in pub­lic, made a dif­fer­ence in terms of per­cep­tion?

Ans. The MHADA lot­tery has now es­tab­lished it­self as a brand. Peo­ple trust the lot­tery sys­tem for its trans­parency. For ex­am­ple, ear­lier it used to take upto 6 months to re­fund the EMD of un­suc­cess­ful ap­pli­cants and it was given through cheques. Now within 10 days of the lot­tery, the EMD amount of un­suc­cess­ful ap­pli­cants is re­turned to their ac­counts. Peo­ple do not have to come to the of­fice of MHADA for re­fund. Con­duct­ing lot­tery in the pub­lic has fur­ther en­hanced the con­fi­dence among the peo­ple.

Q7. Mhada is still not suc- ceeded in evac­u­at­ing peo­ple from the di­lap­i­dated build­ings. What is mak­ing it so dif­fi­cult?

Ans. Re­lat­ing to the Re­pair Board. Plz ask the Chief Of­fi­cer of the Re­pair Board

Q8. Mhada has taken the re­spon­si­bil­ity of Dhar­avi Re­de­vel­op­ment for first phase? It’s been a long time there has been no progress. What are you do­ing to over­come the hur­dles?

Ans. Sec­tor 5 of Dhar­avi has been en­trusted to the Mumbai Board of MHADA. We have started the first build­ing which will com­plete soon. There were de­lays be­cause of NOC from Civil Avi­a­tion and En­vi­ron­ment. Si­mul­ta­ne­ously, process of fi­nal­iza­tion of eli­gi­bil­ity of the slum dwellers of Dhar­avi has been started clus­ter wise. It is ex­pected that we will com­plete the fi­nal­iza­tion of eli­gi­bil­ity of few clus­ters soon and then will start shift­ing the peo­ple in the build­ing.

There are many chal­lenges in the Re­de­vel­op­ment of Dhar­avi.

a. Num­ber of in­el­i­gi­ble slum dwellers is sig­nif­i­cant and this will ham­per shift­ing.

b. Clear­ances like civil avi­a­tion and En­vi­ron­ment take sig­nif­i­cant time.

c. There have been de­mands from the Slum dwellers of big­ger houses which un­der the ex­ist­ing reg­u­la­tion is not pos­si­ble.

We have floated the ten­der for the ap­point­ment of a PMC for the re­de­vel­op­ment project of Dhar­avi. The PMC ap­point­ment will ex­pe­dite the process of clear­ances and also he help­ful in ed­u­cat­ing the slum dwellers about the scheme.

Shri. Ni­ran­jan Ku­mar Sud­han­shu, Vice Chair­man & Chief Of­fi­cer,

Mhada

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.