Mr. Aseem Gupta (IAS)

Accommodation Times - - Front Page -

Com­mis­sioner Thane Mu­nic­i­pal Cor­po­ra­tion

In case of Thane, we are con­tin­u­ously tak­ing strict ac­tions against il­le­gal con­struc­tions. We have es­tab­lished three spe­cial squads un­der the su­per­vi­sion of dy. city en­gi­neers for three zones. We are tak­ing reg­u­lar de­mo­li­tion drive against il­le­gal con­struc­tions.

Says, Aseem Gupta (IAS) Com­mis­sioner of Thane Mu­nic­i­pal Cor­po­ra­tion. He has also talked about slum pol­icy in Thane, il­le­gal con­struc­tions, in­fra­struc­ture devel­op­ment in con­ver­sa­tion with Nimisha Gupta

Q1. Why Thane is the most pop­u­lar liv­ing des­ti­na­tion?

Ans. Thane city has got nat­u­ral re­courses like creaks on east, Yeoor hills and Sanjay Gandhi Na­tional sanc­tu­ary on east, na­ture’s gifts of beau­ti­ful lakes which en­rich the beauty of the city and mark the rich tra­di­tion of the city. Along with this the in­fras­truc­tural pro­jects have taken place. Roads have been ex­panded and strength­ened with new tech­nol­ogy. DP is be­ing main­tained prop­erly. Cul­tur­ally and his­tor­i­cally this city is very rich tra­di­tions. All this fea­tures lures the peo­ple as a liv­ing des­ti­na­tion.

Q2. Mon­soon has ar­rived, is civic body pre­pared for di­lap­i­dated build­ings?

Ans. TMC ad­min­is­tra­tion has all set for mon­soon pre­pared­ness. 24x7 dis­as­ter man­age­ment cells have been started at all wards of­fices with required man­power and ma­chin­ery.

Whereas di­lap­i­dated build­ings are con­cern we have de­mol­ished al­most 51 most di­lap­i­dated build­ing out of 60.

In case of di­lap­i­dated build­ings I have in­structed to all ex­ec­u­tive en­gi­neers of the wards to in­spect the build­ings and re­port.

Q3. Look­ing at the whole il­le­gal con­struc­tion all over Mum­bai and Thane. What mea­sures does TMC is im­ple­ment­ing to pre­vent th­ese con­struc­tion?

Ans. In case of Thane, we are con­tin­u­ously tak­ing strict ac­tions against il­le­gal con­struc­tions.

We have es­tab­lished three spe­cial squads un­der the su­per­vi­sion of dy. city en­gi­neers for three zones.

We are tak­ing reg­u­lar de­mo­li­tion drive against il­le­gal con­struc­tions.

Q4. City lacks some very ba­sic ameni­ties. What new mea­sures does the Mu­nic­i­pal Cor­po­ra­tion im­ple­ment­ing

and by what time?

Ans. We have been pro­vid­ing ba­sic ameni­ties to the cit­i­zens of Thane like, wa­ter and san­i­ta­tion, solid waste man­age­ment project. And where as in­fra­struc­ture devel­op­ment is con­cern we are in good po­si­tion com­pare to other cities. Still we have to up­grade the ameni­ties.

The city did not have a proper drainage sys­tem, the north­ern and the east­ern did not have it so what we have done is we have given out ten­ders. So when this

is com­pleted then the city will be 100% cov­ered.

Q5. With mono­rail and metro launch do you think they will prove effective on the city’s traf­fic con­ges­tion Are there any plan in Thane to have the same trans­porta­tion?

Ans. MMRDA is the main or­ga­ni­za­tion which is ex­e­cut­ing all the plans and Thane is al­ready taken into ac­count, and they are al­ready in the process in ac­quir­ing land.

The Mono and the Metro rail will all hap­pen un­der­ground. Now that would be a great in­cen­tive for the city.

Q6. What about the slum spread all over the city? Does Thane have any schemes for its slum dwellers?

Ans. We have al­ready im­ple­mented SRD scheme for slum dwellers through pri­vate build- ers.

Then Walmiki Awas Yo­jana and now Ba­sic ser­vices to ur­ban poor (BSUP) un­der JNNURM, Ra­jiv Awas Yo­jana are also im­ple­ment­ing for slum dwellers in Thane City. Now we have sub­mit­ted a pro­posal for clus­ter

En­gi­neer Col­lege. Com­ment?

Ans. Yes, TMC is plan­ning to pro­mote set­ting up a na­tional level tech­ni­cal in­sti­tu­tion, which will cre­ate new iden­tity for

devel­op­ment.

Q7. TMC is go­ing to al­lot 100 acres of govt. land to build

Thane.

Q8. What chal­lenges do you face at Thane Mu­nic­i­pal Cor­po­ra­tion as com­mis­sioner?

Ans. As a com­mis­sioner I sin­cerely feel that up­grade the in­fra­struc­tures and pro­mot­ing le­gal hous­ing in the city is my pri­or­ity.

It is not dif­fi­cult but chal­leng­ing, with the chal­lenges comes op­por­tu­nity.

Like I have men­tioned that Thane has a lot of po­ten­tial and re­sources, there would be few is­sues like drainage and rapid growth etc but that is the way of life for ev­ery city and we are do­ing our best to make the city sound and a com­fort­able place to stay in and visit.

Q9. Which fur­ther devel­op­ment de­ci­sion can we ex­pect form the civic body?

Ans. As I told that up­grad­ing the in­fra pro­jects as city’s re­quire­ment I will con­cen­trate on that in com­ing days. And an­other is­sue is to pro­mote le­gal hous­ing.

Q10. What devel­op­ment mea­sures do the cor­po­ra­tion takes for its em­ploy­ees?

Ans. We are pro­mot­ing train­ing pro­gramme for the em­ploy­ees to boost their moral.

Q11. Any mes­sage for our reads…

Ans. Thane is very vi­brant and beau­ti­ful city. My mes­sage would be that Thane is a hap­pen­ing city catch­ing up with Mum­bai and other metropoli­tan cities in In­dia, we have a lot of Mum­bai peo­ple com­ing to Thane for work and visit as­pect, many have come here and this is also a city that has ful­filled a lot of as­pi­ra­tions.

Thane is a land of op­por­tu­ni­ties, and close to the fi­nan­cial hub Mum­bai. We want to keep the city open to peo­ple who have am­bi­tions and dreams and for many busi­ness, School In­sti­tu­tions and Cor­po­rate houses.

Mr. Aseem Gupta (IAS) Com­mis­sioner of

Thane Mu­nic­i­pal Cor­po­ra­tion

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.