Con­nect­ing res­i­den­tial spa­ces in­no­va­tively

Pawan and Tanu Ab­bott’s new park-fac­ing 5,000 sq ft apart­ment in south Delhi has a mix of neu­tral hues and colour­ful ac­cent pieces of fur­ni­ture

HT Estates - - HTESTATES - Van­dana Ram­nani

Pawan and Tanu Ab­bott moved into their beau­ti­ful 5,000 sq ft apart­ment in south Delhi re­cently. While they bought the house al­most five months ago, do­ing up the in­te­ri­ors took a long time. HT Es­tates caught up with them to share their hap­pi­ness.

The Ab­bott home is in­ter­est­ing be­cause the base­ment, the stilt area (now turned into an invit­ing foyer) and the ground floor have been in­te­grated into a sin­gle unit. Since the house faces a park, the green el­e­ment is re­flected in al­most ev­ery room – even in some­thing which is usu­ally un­in­ter­est­ing and drab – hold your breath, the shaft. The shaft has a patch of ar­ti­fi­cial green grass and lots of plants.

Sub­dued neu­tral hues run across the house with fur­ni­ture adding a splash of colour. There’s a tan colour chair in the recre­ational area in the base­ment and deep blue chairs set against an Ikat-pat­terned sofa in the foyer area. Shades of green are om­nipresent in the for­mal liv­ing area, re­flect­ing the green­ery of the park.

The apart­ment’s in­te­ri­ors have been done by Amar­jeet Syali, de­sign head at Lo­cus De­sign Ar­beit and ex­e­cuted by Cap­tain Su­mit Gupta of Aaoneaone 5 De­vel­op­ers Pvt Ltd. “Since the pro­ject had to do with fill­ing spa­ces in an apart­ment lo­cated on a 500 sq yard plot, there had to be both in­for­mal and for­mal spa­ces. The base­ment was trans­formed into a ca­sual, recre­ational area with a card ta­ble, pool ta­ble and a theatre thrown in and the for­mal area was re­stricted to the ground floor,” says Syali. If spa­ces are not visu­ally con­nected and the feel­ing of one­ness is miss­ing, then a house is in­com­plete.

Colour tones have been kept soft and neu­tral with ac­cent pieces thrown in to add colour to the rooms, in­clud­ing the bal­cony with or­ange ac­cents in the seat­ing ar­range­ment.

“The idea all along was that since you can­not change the up­hol­stery, the colour or the wall pa­per on the walls, only the cush­ions and ac­cent pieces, arte­facts can be changed from time to time to in­tro­duce the change el­e­ment,” says Tanu, who has painstak­ingly cho­sen the colour scheme and the fur­nish­ings.

“I was look­ing for some­body to help choose fur­ni­ture and do up the in­te­ri­ors. Just to agree with what the vi­sion would be took us about a month. As our dis­cus­sions pro­gressed ev­ery­thing changed. I also ended in­creasing­ing my bud­get,”bud­get, says Pawan, 4 an en­tre­pre­neur who man­u­fac­tures me­chan­i­cal engi­neer­ing prod­ucts.

Tanu saw to the art work, se­lected fab­rics and lights – all sourced from lo­cal ven­dors that in­cluded fur­ni­ture from Wild Ochre by Anju Choud­hury, lights by Lu­mi­nar­ies by Honey Handa and fur­nish­ing by Nir­mal Hand­looms.

The in­ter­est­ing side piece in the foyer area, the round ta­bles in the liv­ing area and the din­ing ta­ble have all been sourced from ven­dors in MG Road, Khan Market and Kirti Na­gar. 1 2 3

PHO­TOS: RAVI CHOUDHARY

1. Pawan and Tanu Ab­bott fea­tured in their 5,000 sq ft apart­ment in south Delhi 2. The base­ment has been trans­formed into a ca­sual, recre­ational area with a pool ta­ble thrown in 3. Beau­ti­ful or­ange chairs grace the bal­cony 4. Sub­dued neu­tral hues run across th the house with fur­ni­ture adding a splash of colour 5. Lively niches in the Ab­bott house

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.