THE BIG­GER, THE BET­TER

With ver­dant views and lush lawns, it only made sense to break down walls and let the oudoors in­side this spa­cious bun­ga­low in Ahmed­abad by Hiren Pa­tel Ar­chi­tects

India Today - - SPACES - HIREN PA­TEL Founder and Ar­chi­tect Hiren Pa­tel Ar­chi­tects, Ahmed­abad www.hpa.co.in

This res­i­dence in Ahmed­abad is a com­bi­na­tion of my raw emo­tions and the free­dom I was given by the client to cre­ate some­thing that has not been seen be­fore. The invit­ing grand en­trance porch sets the tone for the rest of the home. A cen­tral vis­ual axis was de­rived to let the gaze au­to­mat­i­cally move to­wards the gazebo rather than the party lawn. Other eye-catch­ing fea­tures in­clude two court­yards in the front and cen­tre, for ven­ti­la­tion and trans­parency.

UN­DER­STAND­ING THE LAY­OUT

The ground floor has a draw­ing room, din­ing room, liv­ing area, family lounge, guest room and a mas­ter bed­room. A beau­ti­ful ve­ran­dah was de­signed on the ground floor fac­ing east to en­joy the morn­ing sun. Cor­ri­dors have strate­gic cut-outs

that let nat­u­ral light to seep in through the sky­lights. An eight feet wide pas­sage takes you around the cen­tral court­yard that even­tu­ally leads to a beau­ti­ful stair­case. The stair­case takes you to the first floor that has open ter­races, a multi-pur­pose hall and four gar­gan­tuan bed­rooms each equipped with its very own dress­ing area and pri­vate lounge. For pri­vacy (es­pe­cially for the fe­male family mem­bers), an in­fin­ity pool has been de­signed on the first floor. The pool over­looks a lush gar­den and the trees come up to the first floor en­sur­ing that the home­own­ers can en­joy a stun­ning view as they take a dip. The min­i­mal­is­tic de­sign of the struc­ture be­comes a bridge be­tween mod­ern ar­chi­tec­ture and nat­u­ral green land­scapes.

OVER­COM­ING THE CHAL­LENGES

De­sign­ing a home for a joint family is dif­fer­ent and at times a dif­fi­cult chal­lenge. You need to en­sure that it has a flex­i­ble de­sign, as the mem­bers of the family vary from a four-yearold child to grand­par­ents aged 75 plus. There­fore house is de­signed in such a way that it keeps the family con­nected yet gives in­di­vid­u­als their own space and pri­vacy. So, the home is in a C-shape cre­at­ing a cen­tral green court­yard;

and the bed­rooms are kept far away from each other.

KEEP­ING IT LIGHT

The main struc­ture is on the west­ern side leav­ing the large east fac­ing gar­den open. In the morn­ing it bathes in the sun and in the evening the build­ing casts a shadow over the gar­den. The gor­geous east ve­ran­dah was created to en­cour­age out­door liv­ing. The best part? The home gets am­ple nat­u­ral light through­out the day through the cen­tral green and C-shaped pas­sage’s sky­light. The per­gola in this area casts in­tri­cate pat­terns of shad­ows that con­stantly keep chang­ing as the sun moves. That is how one gets con­nected with the sun even when you are in­side. Another in­ter­st­ing as­pect is the sculp­tural canopy at the en­trance, which looks great and dou­bles up as a wel­com­ing ges­ture. The family also be­lieves in the im­por­tance of sports and fit­ness. This is the rea­son why the in­fin­ity pool has a steam and sauna next to it. Speak­ing of the out­doors, there’s even an open rest room de­signed to be used dur­ing out­door gath­er­ings. All in all, this bun­ga­low is just the right mix of spa­tial plan­ning, functionality and aes­thet­ics.

The draw­ing room over­looks the gar­den

The bathoom with a stun­ning light fea­ture (above); large floor-to­ceil­ing win­dows let this liv­ing space bathe in nat­u­ral light (left)

The in­fin­ity pool on the first floor of­fers a great view

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.