Svatantra of­fice de­signed by ANJ is tra­di­tional and prag­matic, yet con­tem­po­rary

MGS Architecture - - Contents -

The Svatantra of­fice de­signed by ANJ has the lin­eage of a re­puted In­dian con­glom­er­ate and caters to the mi­cro fi­nance busi­ness space. The de­sign in­tent is tra­di­tional in keep­ing with the history; con­ven­tional as per the busi­ness, yet prag­matic and con­tem­po­rary

The of­fice is si­t­u­ated in a high-rise in Cen­tral Mum­bai with views of Mum­bai’s skyscapes and un­hin­dered nat­u­ral light that gives the space a very pos­i­tive vibe. The over­all form of the work­place is curved and or­ganic. Meet­ing rooms, cab­ins and the board­room have been given a cir­cu­lar form, with glass par­ti­tions. The ceil­ing pan­els as well as work­sta­tions have been used to es­tab­lish the non­lin­ear de­sign in­tent in the space. Although it is more dif­fi­cult to ex­e­cute the curved

pan­els for dif­fer­ent ar­eas, ANJ’S fac­tory-en­abled de­liv­ery of this com­pli­cated de­sign on the floor.

The re­cep­tion has been fin­ished in warm hues of ve­neer com­ple­mented by vi­brant loose fur­ni­ture to lend a bal­ance to this crit­i­cal area (for first im­pres­sion). The over­all tonal­ity of the work­place is very high-end and rich in feel with am­ple use of ve­neers and ma­te­ri­als such as blue sand stone mar­ble for the MD’S cabin.

In­no­va­tive ceil­ing con­cepts in keep­ing with the curved/cir­cu­lar form, and use of new-age light fix­tures com­ple­ment the de­sign. Vi­brant hues of green and or­ange are off­set by green el­e­ments across the floor to cre­ate the right bal­ance. Ad­vanced tech­nol­ogy so­lu­tions in­te­grated with the de­sign give the feel of a pos­i­tive, func­tional and prac­ti­cal work­place.

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.