Play of Spa­ces

The Court­yard, a res­i­dence in the suburbs of Ban­ga­lore with a built up area of 6200 sqft, de­signed by Prin­ci­pal Ar­chi­tect Prof. K. Jaisim of Jaisim Foun­tain­head Projects, fol­lows all tra­di­tional val­ues, in­clud­ing Vastu

MGS Architecture - - Greening India -

The land was a few acres, well ori­ented and se­cluded. The whole plan is on a raised square. The arhci­tect de­cided to de-link all hard func­tions sleep­ing, ser­vices, en­ter­tain­ing, fam­ily and guests. It was also de­cided to have a cen­tral main space that was to­tally open and de­fined only by the sa­cred space for pooja. All the delinked spa­ces on the ex­ter­nal face of the square were joined by open brick clay jalis. This added to the se­cu­rity, and a loose net of steel cover­ing the cen­tral space with var­i­ous creep­ers added to the green­ery.

The con­struc­tion was a very sim­ple for­mat fol­low­ing right an­gles, and de­lib­er­ately spaced from each other. Hol­low clay blocks were used for all the walls and brick in­fill clay blocks for the roofs. The home adapts to all sea­sons and is a great play of spa­ces. There is a water body on the north-east, water har­vest­ing and re­clying of water for landscaping.

On the whole, the Court­yard is a very mean­ing­ful and de­light­ful space that is both time­less in its con­cept and very func­tional in its plan. It has been a sort of tri­umph for our prac­tice to achieve this to­tal­ity of one­ness.

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.