Ar. Manu Goel & Nis­hant Goel, No­varch Ar­chi­tects & En­gi­neers

De­signed by No­varch Ar­chi­tects & En­gi­neers, this 2400 sqft cor­po­rate of­fice for IEEMA in Delhi, the apex as­so­ci­a­tion of man­u­fac­tur­ers of elec­tri­cal, in­dus­trial elec­tron­ics and al­lied equip­ment in In­dia, boasts of a LEED Gold rat­ing from the pres­ti­gious US

MGS Architecture - - Front Page -

The As­so­ci­a­tion, es­tab­lished in 1948, plays a cru­cial pol­icy ad­vo­cacy role with the gov­ern­ment and also en­gages proac­tively in gov­ern­ment-in­dus­try con­sul­ta­tive mech­a­nism through its rep­re­sen­ta­tion on coun­cils and com­mit­tees con­sti­tuted by the gov­ern­ment and its agen­cies in pol­icy, strate­gic and other mat­ters. It proac­tively works on shar­ing, adopt­ing best prac­tices and most im­por­tantly to­wards sen­si­tiz­ing the elec­tro tech­ni­cal in­dus­try to adopt en­ergy ef­fi­ciency.

The brief was that the of­fice must re­flect IEEMA’S vi­sion and char­ac­ter. The colour schemes, ac­cents, fur­ni­ture, all must re­flect en­vi­ron­ment con­scious­ness, yet re­frain from be­ing funky or rus­tic; rather, the feel and look should be tra­di­tional and classy.

De­sign con­cept and man­i­fes­ta­tion

The of­fice space was di­vided into two do­mains: the ad­vo­cacy cell with meet­ing and board rooms, and the tech­ni­cal area with the cab­ins and teams. Both were visu­ally con­nected but func­tion­ally seg­re­gated.

The big­gest chal­lenge was to get nat­u­ral light into all the spa­ces and also keep the Light­ing Power Den­sity within the spec­i­fied limit of 0.65 (for of­fice spa­ces). A de­tailed en­ergy sim­u­la­tion against a base­line case was car­ried out to ar­rive at the ex­act wattage to be spec­i­fied for light fixtures per area, and the type of glass to be used on the ex­ter­nal edge.

Sev­eral CO2, day­light and oc­cu­pancy sen­sors were in­tro­duced to re­duce en­ergy con­sump­tion. As a re­sult, the HVAC and elec­tri­cal con­sump­tion was down by 33%. The ma­te­rial palette also evolved si­mul­ta­ne­ously. All ma­te­rial de­ci­sions were based on en­ergy ef­fi­ciency. Dou­ble glazed en­ergy-ef­fi­cient glass was put on the ex­ter­nal edges and cab­ins were kept open for en­ergy op­ti­miza­tion.

Spe­cial at­ten­tion has been paid to main­tain visual in­tegrity in the am­bi­ence through ma­te­ri­als, colours and fur­nish­ings. A lin­eal de­sign el­e­ment run­ning along the en­tire of­fice brings about an in­ter­est­ing play of colour/ surprise on the plain false ceil­ing. Ef­fort has been made to in­tro­duce the cor­po­rate colour in the form of a de­sign el­e­ment that runs through all the spa­ces and con­nects at the same time to im­part a char­ac­ter to the of­fice. Ma­te­rial palette has been kept tra­di­tional in or­der with the de­sign sen­si­bil­i­ties of the or­ga­ni­za­tion.

The client wel­comed our idea of de­sign­ing the space such that they could get a green cer­ti­fi­ca­tion for it, which sim­ply re­quired some con­scious de­sign de­ci­sions. What bet­ter than a ‘Green In­te­rior’ to bear a stamp of their man­date, and at the same time send­ing out a clear mes­sage to all their mem­ber or­ga­ni­za­tions! Ar. Nis­hant Goel LEED for Com­mer­cial In­te­ri­ors is a rec­og­nized sys­tem for cer­ti­fy­ing high per­for­mance green ten­ant spa­ces that are healthy pro­duc­tive places to work, are less costly to op­er­ate and main­tain, and have re­duced en­vi­ron­men­tal foot­print. It gives ten­ants and de­sign­ers to make sus­tain­able choices that can dra­mat­i­cally af­fect the en­tire in­door en­vi­ron­ment. Ar. Manu Goel

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.