Ar. Man­ish Gu­lati, MOFA

MGS Architecture - - Front Page -

The de­sign of Delhi Pol­lu­tion Con­trol Com­mit­tee’s head of­fice by MOFA Stu­dios com­mis­sioned through a de­sign com­pe­ti­tion, fol­lows mul­ti­ple lay­ers of phi­los­o­phy, tech­nol­ogy, vi­sion and func­tion

The build­ing has been de­signed as a next gen­er­a­tion green build­ing with mul­ti­ple pas­sive and ac­tive sys­tems co-ex­ist­ing and sup­port­ing each other aimed at mak­ing it self-sus­tain­able. Start­ing with its ori­en­ta­tion, it har­nesses both the north-western winds preva­lent in Delhi as well as ad­e­quate dif­fused day­light to nat­u­rally ven­ti­late, cool as well as min­i­mize use of lights dur­ing day­time. Also bol­ster­ing this are the au­to­matic mo­tion sen­sors, self-dimmable bal­lasts and smart light­ing sys­tem.

The para­sol roof and win­dow over­hangs are lined with pho­to­voltaic cells to gen­er­ate elec­tric­ity that is stored in the bat­ter­ies to run out­door light­ing af­ter sun­set. The depth of the over­hangs and the roof is de­signed as per the sun di­rec­tion and pen­e­tra­tion to keep a bal­ance be­tween the avail­abil­ity of nat­u­ral day­light in­side the of­fice yet not in­creas­ing the am­bi­ent tem­per­a­ture in­side, and both bring­ing down the light­ing and air con­di­tion­ing loads sig­nif­i­cantly.

The para­sol roof like an up­turned basin, col­lects rain­wa­ter that is stored in the un­der­ground reser­voir sur­round­ing the en­tire base­ment perime­ter, not only bring­ing the am­bi­ent tem­per­a­ture there but pro­vid­ing suf­fi­cient drink­ing water for the year round.

The par­al­lel cav­ity walls con­structed with ben­tonite clay lined foam con­crete blocks act as fil­ters to help in clean­ing out the pol­luted air of the mi­cro cli­mate. Also, the ver­ti­cal green walls in var­i­ous parts also help in oxy­gen ex­change. Me­chan­i­cal fil­ters in the base­ment which force the pol­luted hot air from the base­ment through the hol­low walls, in win­ters act as a heater while clean­ing the pol­lu­tion along­side, and in sum­mers in­fused with fresh air from roof me­chan­i­cal fil­ters to keep pol­lu­tion in check.

Due to its lo­ca­tion ad­join­ing the city sewage main drain, tap­ping into the ‘black gold’ that the ar­chi­tects call it, the Sewage Treat­ment Plant turns the black water into grey pro­vid­ing the build­ing three im­por­tant in­gre­di­ents: enough meth­ane to run a co­gen­er­a­tion gas tur­bine to pro­duce suf­fi­cient elec­tric­ity adding fur­ther to the en­ergy bank; grey water run through a reed bed fil­tra­tion sys­tem re­moved of its foul smell to be cooled us­ing con­den­sa­tion is then fur­ther passed through tanks filled with phase change ma­te­rial. This cold water is run within the ra­di­at­ing chilled beam sys­tem bring­ing down the air con­di­tion­ing load sig­nif­i­cantly. All the ma­nure left as a fi­nal by-prod­uct is used in the ter­race gar­dens and green walls.

The two par­a­bolic forms float­ing out of the build­ing are a sym­bolic ex­pres­sion to bub­bles of fresh air re­leased into the at­mos­phere due to this Ur­ban Sponge. Th­ese bub­bles house the Pre­sen­ta­tion and the Meet­ing rooms – the ‘think tanks’ for the sci­en­tists and pol­icy mak­ers. Roof gar­dens are built as in­ter­me­di­ate open spa­ces through­out the build­ing for shad­ing and cleans­ing of the air and the much needed ‘step out’ for the em­ploy­ees.

The build­ing acts as an ‘Ur­ban Sponge’ feed­ing on pol­luted air & water of its mi­cro­cli­mate and gives out clean air & water back to the En­vi­ron­ment much like the Aquatic sponge which feeds on bac­te­ria and gives out nu­tri­ents and oxy­gen. Man­ish Gu­lati, Prin­ci­pal Ar­chi­tect, MOFA Stu­dios

Site Area: 1350 sq.m Built- up Area: 3500 sq.m Prin­ci­pal Ar­chi­tect: Man­ish Gu­lati Prin­ci­pal Plan­ner: Tanushree Gu­lati De­sign Team: Su­chita Jain, Amit Palia, Shabina Shahin

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.