L

Society Interiors - - PROPERTY -

ocated in Busi­ness Bay at Yer­wada, Pune, is the hu­mungous 4,00,000 sq.ft. nine-floor Deutsche Bank project de­signed by prin­ci­pal ar­chi­tect Ni­nad Tip­nis of Mumbai-based JTCPL De­signs. The firm is renowned for de­sign­ing mam­moth com­mer­cial projects with a dis­cern­ing taste for aes­thet­ics, high sus­tain­abil­ity quo­tient cou­pled with flaw­less and metic­u­lous ex­e­cu­tion.

“As the project was a con­sol­i­da­tion ex­er­cise — re-locating em­ploy­ees and hir­ing new re­cruits — we di­vided the project into two phases so that there would be no in­ter­rup­tion to the busi­ness ac­tiv­ity,” ex­plains Ni­nad. With se­cu­rity as­sum­ing the role of prime sig­nif­i­cance, screener bar­ri­ers (as seen at air­ports) reg­is­ter scan the en­try and exit of bag­gage as well as reg­is­ters the in and out time of em­ploy­ees. With the of­fice span­ning nine lev­els, the re­cep­tion was thought­fully lo­cated on the 6th level, con­sid­er­ing cir­cu­la­tion dy­nam­ics so that vis­i­tors do not get har­rowed while try­ing to nav­i­gate their way to var­i­ous de­part­ments. Ad­di­tion­ally, col­umns on each floor have been des­ig­nated in dif­fer­ent colours as path-find­ing for vis­i­tors through the build­ing.

Cov­ered in mar­ble floor­ing, the steel sig­nage of the com­pany’s logo el­e­gantly fea­tures on the back-filmed glass of the re­cep­tion area, lends a pro­fes­sional look. Ad­ja­cent is a par­tially re­stricted area art­fully de­signed with brown and white che­quered lam­i­nated blocks, whose form in­ter­est­ingly re­peats as voids and niches on the side and LCD panel walls. The en­try re­cep­tion on the ground floor is cov­ered in gran­ite that runs up the wall, be­com­ing the back­ground for the re­cep­tion desk. The ground floor houses ba­sic concierge ser­vices, wherein all vis­i­tors are checked, pro­filed and di­rected to re­spec­tive floors.

Wait­ing ar­eas pep­per the en­tire of­fice where in­spir­ing quotes, graph­ics, green ed­u­ca­tion and bold use of colour keep things lively and in­ter­est­ing. Sim­i­larly, plenty of hud­dle spa­ces or al­ter­na­tive work spa­ces are pro­vided to break, the vis­ual monotony of the mas­sive (aprox.) 50,000 sq. ft. floor plate. Geo­met­ric pat­terns grace this area with square pouffes in vi­brant shades of lime green, bright orange, sunny yel­low and steel grey with the same square pat­terns con­tin­u­ing on the car­peted floor­ing in terms of square blocks. Cir­cu­lar pen­dant lamps hang from a par­tially coloured ceil­ing, sub­tly defin­ing th­ese in­for­mal net­work­ing zones.

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.