COLOUR CODED

Society Interiors - - LIFESTYLE - Text: Bindu Gopal rao Pho­to­graphs: Cour­tesy Palak Jhaveri

AHMED­ABAD HAS RE­CENTLY BE­COME IN­DIA’S FIRST UNESCO HER­ITAGE CITY AND VRUN­DA­VAN VILLA 6 DE­SIGNED BY ANKITA JAIN AND DH­WANIL PA­TEL IS PER­FECT ODE TO THIS AND MORE.

The Vrun­da­van Villa 6, in the Sci­ence City, Ahmed­abad is an amal­ga­ma­tion of tra­di­tional and con­tem­po­rary ar­chi­tec­ture. The multi-level home spread over an area of 3,300 sq. ft. has a large gar­den, park­ing and re­cre­ational space on the ground floor. A large Bud­dha statue wel­comes the vis­i­tors into this plush home. This home is an ex­am­ple of what good un­der­stand­ing be­tween an ar­chi­tect and a client can do. “The client played an im­por­tant role in giv­ing us a free­hand and al­low­ing us to do the nec­es­sary ex­per­i­ments to en­sure this be­comes a unique space. We have tried not to cre­ate un­nec­es­sary par­ti­tions in the home to make the area feel more spa­cious.” says Ankita Jain, Prin­ci­pal De­signer, Ad­hwa Ar­chi­tec­ture In­te­ri­ors. While the main home starts from the first floor that has the liv­ing, din­ing, kitchen, util­ity and one bed­room, there is a lift that ser­vices all the three floors. “We took the op­por­tu­nity to en­hance the triple height area of the stair­well by plac­ing hang­ing light fix­tures, which looks like a wa­ter drop at ev­ery land­ing and con­nects the whole house ver­ti­cally through this beau­ti­ful light source. It gives the sparkling feel­ing on ev­ery floor of the house mak­ing it look vis­ually ap­peal­ing,” avers Dh­wanil Pa­tel, Prin­ci­pal De­signer, Ad­hwa Ar­chi­tec­ture In­te­ri­ors.

The stair­case to the first floor starts at the din­ing area, where the ceil­ing is aes­thet­i­cally treated. The en­tire ceil­ing in the din­ing area is made out of Burma-teak­wood giv­ing the space a warm feel. The liv­ing area and draw­ing room are vis­ually seg­re­gated by a con­tem­po­rary racked par­ti­tion. “This multi-pur­pose par­ti­tion works as a li­brary, dis­play for arte­facts and a di­vider. The kitchen plat­form is made of leather fin­ished gran­ite, giv­ing a matte feel to the space. The back-painted glass in the kitchen helps in main­tain­ing the hy­giene and adds a nice olive shade to the nude colour palette here,” says Jain. The par­ent’s bed­room on first floor was a com­bi­na­tion of sooth­ing colours to show­case their sim­ple per­son­al­ity. While, the main colour palette is sub­tle, the wooden panel here was high­lighted with coloured MDF on one of the wall adding colours to the space and merg­ing the toi­let door with the pan­elling. The basin top of the toi­let is de­signed in a curved shape to make it more smooth and unique. The seam­less curved was made of Co­rian buff­ing and the round mir­ror com­ple­ments the plat­form shape.

The sec­ond floor is mainly di­vided in three ar­eas -- the small lounge and both the son’s bed­rooms. The con­cept of both these rooms are dif­fer­ent with the elder son’s room hav­ing a com­pletely con­tem­po­rary de­sign with ex­posed fin­ished ceil­ing and track lights, can­tilevered sleek bed and a white un­even PU fin­ished pan­elling merg­ing the dress­ing area door to have seam­less look. “We took the ad­van­tage of the un­even de­sign by hav­ing two un­der lit shelves as a dis­play space. It also adds the sooth­ing mood light. In front of this pan­elling is a nice leisure area cre­ated with two lounge chairs and a round side ta­ble. It has a uniquely de­signed TV unit with ve­neer fin­ished wooden draw­ers and MS frame as legs. The open wardrobe in the dress­ing area gives a western feel. The dry area of the wash room has in­di­rect light on the sides of the floor con­tin­u­ing to the sides of mir­ror of the wash basin. It con­nects the walls with the floor and adds a dif­fer­ent source of floor and wall light un­like the usual wall fix­tures,” says Pa­tel.

The younger son’s room is more tra­di­tion­ally de­signed and has a slant roof that gives more height in the room. The room is en­hanced by tra­di­tional hang­ing lights, post bed and nice tra­di­tion­ally de­signed TV unit. “Tak­ing the ad­van­tage of the height, we have cre­ated the cen­ter TV unit with two metal poles run­ning all re­quired elec­tri­cal wires in it and giv­ing support to the carved TV back panel.

The tra­di­tional feel is height­ened by sooth­ing yel­low lights and the up­hol­stery colours. The colo­nial lights add to the aes­thet­ics, as do the tra­di­tional sofa and eth­nic side ta­ble. The dress­ing area also holds the same tra­di­tional feel, as the wardrobe and has a CNC carved de­sign on the ve­neer sur­face. Also the theme re­flects in the par­ti­tion be­tween dress­ing and wash area. Each area de­fines the char­ac­ter and per­son­al­ity of in­di­vid­u­als,” adds Jain. The third floor bed­room, has been ear­marked as a friend’s party den con­sid­er­ing the avail­abil­ity of both height and space; a mez­za­nine floor was cre­ated and the bed is placed on up­per floor. The metal lad­der leads to the sleep­ing area that has a youth­ful ap­peal, while a leisure space is pro­vided at the floor level.

Each space in this home has its dis­tinct light el­e­ment. A stand­ing lamp is placed at the sides that dou­ble-up as an arte­fact in the draw­ing room. The ceil­ings have in­di­rect mood lights, LED pan­els and cor­ner metal hang­ings in the rooms that have been de­signed as per the theme of the in­di­vid­ual room. Ital­ian mar­ble floor­ing in all rooms lend a lux­ury feel. “The beige Ital­ian mar­ble called Dyna is a per­fect back drop for all the fur­ni­ture to stand out and the colour and the grain of Ital­ian mar­ble was main as­pect, while se­lect­ing all fur­nish­ing. The plain fab­rics with some bold colour, do jus­tice to the space and bal­ances the grains in the floor,” says Pa­tel. Nat­u­ral teak­wood and white PU fin­ish with coloured fur­nish­ings com­plete the look of this home.

A dis­tin­guish­ing fac­tor in this home is the in­tel­li­gent use of colour to ac­cen­tu­ate var­i­ous ar­eas. The main thought was not to go over the top, but to have one or two fo­cal points in ev­ery room. “Like the sin­gle sofa chairs with flo­ral print in liv­ing room or the blue and grey colored MDF panel in par­ent’s room. On the first floor the stucco tex­ture on the wall and ceil­ing and the ex­posed fin­ish ceil­ing with track lights. In the other room the tra­di­tional colour like yel­low sofa, handi hang­ing fit­tings in the cen­tre and multi-colour jute rug are the state­ment fea­ture of the room. With all this colour com­bi­na­tion, the main colours were added through nat­u­ral ma­te­ri­als at many places like the teak wood ceil­ing in din­ing area and liv­ing room holds spe­cial place with its nat­u­ral grains and colours,” ex­plain the duo. Again the main chal­lenge was to en­sure that the re­quire­ment of each in­di­vid­ual was met and yet syn­chro­nize the de­sign to come up with a ho­moge­nous de­sign so­lu­tion.

Liv­ing cum fam­ily area con­nected with din­ing and open kitchen is di­vided by multi-pu­pose racked par­ti­tion. 1

5 The tra­di­tional themed room with el­e­ments like four-poster bed, metal and glass hang­ing lights, carved panel and seat­ing area. 5

4 3 On the sec­ond floor, con­tem­po­rary-themed room with the stucco painted walls and ceil­ing com­ple­ments the un­even white par­ti­tion. 4 The par­ent’s room with sig­na­ture blue and grey coloured MDF panel.

7 7 The friends’ den cov­ered fully with pine wood planks, hav­ing the mezze­nine floor as a sleep­ing area.

Yel­low sofa cor­ner with coloured cush­ions and jute rug en­hanc­ing the tra­di­tional theme. 6 8 Ground floor lounge at­tached with huge gar­den used as a re­cre­ational space. 9 Note the three-sto­ryed stair­well with the hang­ing lights on all the lev­els of the house. 10 The main en­trance of the house with Bud­hha statue high­lighted with hang­ing lights above it. 6

14

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.