In­no­va­tive Cre­ation

Society Interiors - - PROPERTY -

The Bee­hive, de­signed by Raf­faello Ros­selli Ar­chi­tect with Luigi Ros­selli Ar­chi­tects, is a po­etic ex­plo­ration of the aes­thetic and struc­tural po­ten­tial of re­cy­cled ma­te­ri­als as ap­plied to the de­sign of this ar­chi­tec­tural fam­ily’s own Surry Hills stu­dio. A new build­ing de­signed to house an ar­chi­tect’s own stu­dio is an in­ter­est­ing ty­pol­ogy – it be­comes an ex­pres­sion of their way of prac­tice. The new build­ing is po­si­tioned on a rare va­cant site be­tween a nar­row ter­race house and a ware­house in Syd­ney’s Surry Hills. An el­e­vated brise-soleil as­sem­bled from the sal­vaged ter­ra­cotta roof tiles has been used by the ar­chi­tects to scaf­fold a mul­ti­plic­ity of ideas. The brise-soleil serves to mit­i­gate the ef­fects of the sun on the western el­e­va­tion and also op­er­ates as a fil­ter be­tween the build­ing’s oc­cu­pants and the neigh­bours di­rectly op­po­site, al­low­ing the spa­ces be­hind to be lit via seat-to-ceil­ing-height glaz­ing. The tex­tures and colours of the build­ing and the way the pa­per­bark tree in front of it dap­ples light onto the façade to­gether cre­at­ing a kind of shim­mer­ing depth. The tiles are as­sem­bled in a se­ries of di­ag­o­nal braces, set in rows or staves. The in­ter­nal spa­ces are ac­cessed through a tall steel door that leads through a foyer to stairs lined with small mar­ble tiles and a lift. In­ter­nally, the build­ing is sim­ply a se­ries of calm con­crete spa­ces lit nat­u­rally through the western façade and through win­dows set into the rear of the north­ern façade. SO­CI­ETY IN­TE­RI­ORS OC­TO­BER 2018

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.