Fact FILE:

With an aim to approach projects with an in­tel­lec­tual and artis­tic rigor, Ar. Bhanu Khar­banda of DRAW De­sign Re­search Work­shop takes us to a vis­ual tour of his re­cently con­cluded pro­ject, Tony & Guy in Farid­abad

The Ideal Home and Garden - - Special Feature -

Name of the pro­ject: Toni & Guy, Farid­abad

The de­vel­oper: DRAW De­sign Re­search Work­shop

Lo­ca­tion: Sec­tor 14, Farid­abad

Ty­polo­gies: Lux­ury hair & beauty sa­lon

De­sign Team: Ar. Bhanu Khar­banda, Sau­rabh Kathuria and Sanaa Gupta

Cater­ing to the up­wardly, cos­mopoli­tan clien­tele of the vicin­ity, the Tony & Guy is spread across 1,550 sqft and was de­signed to cre­ate a dis­tinc­tive sa­lon spacein­side and out-to help in­tro­duce the brand to its set­ting. Talk­ing about the chal­lenge while set­ting the space, Bhanu Khar­banda shares, “The aim was to cre­ate a unique iden­tity with the help of the build­ing fa­cade and the de­sired func­tion­al­ity of a sa­lon. We were asked to cre­ate dif­fer­ent spa­ces for var­ied ac­tiv­i­ties in or­der to cre­ate an over­all con­tin­u­ous and ho­mo­ge­neous space.” The sa­lon uses a warm and grounded de­sign strat­egy, cen­tered around an in­dus­trial look and feel. The spa­tial lay­out helps craft a largely free-flow­ing in­te­rior space. As you en­ter, a re­cep­tion ac­costs the visi­tors, op­po­site to which lies a wait­ing area. The wall be­hind the re­cep­tion desk blends el­e­ments of brand­ing and ma­te­ri­al­ity, lend­ing a unique iden­tity to the sa­lon. Lined with the hair-cut­ting sta­tions on both sides, a loosely de­fined aisle leads to the hair wash sta­tions. The pri­vate rooms for pedi­cure, man­i­cure are placed on the up­per floor to pro­vide a tran­quil and serene en­vi­ron­ment- re­laxed and aloof from the hus­tle. The walls fin­ished in white cre­ate an in­ter­est­ing con­trast with the black ceil­ing, left ex­posed to ex­ude a raw and rough look. The grey tile floor­ing in con­trast with the white walls cre­ates stark and vis­ually ap­peal­ing in­te­ri­ors, whereas rooms ded­i­cated to spe­cific ser­vices have wood tex­tured tiles for im­part­ing a softer, more sooth­ing en­vi­ron­ment to the users. Cir­cu­lar mir­rors sus­pended from the ceil­ing and in­no­va­tive light­ing de­sign adds a spirit of play­ful drama to the in­te­rior space. “Our pri­mary site goal is to cre­ate a strong sense of “place,” by en­hanc­ing or trans­form­ing the ex­ist­ing site in a unique and provoca­tive way,” con­cludes Bhanu.

Ar. Bhanu Khar­banda

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.