Out Of The (Big) Box

VM&RD - - INTERNATIONAL DESIGN -

An ul­tra­mod­ern and bril­liant ex­am­ple of re­tail de­sign, the newly launched Lord & Tay­lor store at Ridge Hill, NY, de­fies any pre­vi­ous typ­i­cal stereo­typ­ing of what a de­part­ment store should look like. Cre­ated by Gior­gio Bor­ruso De­sign and Ma­rina del Ray, the new store con­cept evolves the im­age of the brand and takes it to the next level.

An iconic Amer­i­can brand, Lord & Tay­lor, is one of the old­est and renowned spe­cialty de­part­ment store chains dat­ing back to early be­gin­nings in 1826. Liv­ing up to its rich brand his­tory, the com­pany re­cently un­veiled its lat­est con­cept store in Westch­ester County’s Ridge Hill devel­op­ment, where the bold de­sign and ar­chi­tec­tural el­e­ments cre­ate a unique ex­pe­ri­ence for shop­pers. Ac­cord­ing to Gior­gio Bor­ruso De­sign, the de­part­ment store chain has an es­pe­cially in­ter­est­ing story to tell in terms of both its his­tory and its con­nec­tion to high-level ar­chi­tec­tural de­sign in its stores. The de­sign firm be­lieves that the projects devel­oped un­der the lead­er­ship of Dorothy Shaver with Ray­mond Loewy pro­vide a rich cat­a­logue of in­spi­ra­tion. “The spa­tial and for­mal flu­id­ity in th­ese early works was some­thing we looked to re­dis­cover, in par­tic­u­lar, for the store in Ridge Hill, both in terms of the build­ing's re­la­tion­ship to its con­text as well as the ex­pe­ri­ence of the pub­lic,” says Gior­gio Bor­ruso, Prin­ci­pal of Gior­gio Bor­ruso De­sign. As the first new L&T store since 2001, the goal was to re­al­ize a project that hon­ors the legacy of an iconic and his­toric part­ner­ship in de­sign, both in terms of its ar­chi­tec­tural and ur­ban pres­ence (evolv­ing the "big box" store) and its tech­no­log­i­cal and de­sign cre­ativ­ity. Spread over 80,000 sq ft area, Lord & Tay­lor Ridge Hill is lo­cated in a multi-use devel­op­ment in Yonkers, NY. Ac­cord­ing to the de­sign firm, the de­sign seeks to re-en­vi­sion and en­er­gize the devel­op­ment's New Ur­ban­ist as­ser­tions re­gard­ing con­tex­tu­al­ism, di­ver­sity, and in­clu­siv­ity. The store greets its cus­tomers with a dra­matic glass ex­te­rior with an en­trance on the east and one on the north. The façade uses a cut­ting-

The store greets its cus­tomers with a dra­matic glass ex­te­rior

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.