His­tory Re­freshed

VM&RD - - MALL DESIGN -

The Garham­mer fash­ion house lo­cated at Wald­kirchen in Ger­many was re­fur­bished and ex­tended in a stun­ning con­cept that brought to­gether the her­itage and con­tem­po­rary through ar­chi­tec­ture and spatial ex­pe­ri­en­tial de­sign.

The long-stand­ing fash­ion store Garham­mer in Wald­kirchen, Lower Bavaria un­der­went its big­gest re­fur­bish­ment in the store’s 117 year his­tory. The project took 15 month to com­plete and in­cluded ex­ten­sive mod­ern­iza­tion and a 2000 m² ex­ten­sion tak­ing the store to­tal re­tail space to 9000 m² spread over four floors. The store of­fers full line col­lec­tion of pre­mium fash­ion ap­parel and ac­ces­sories for women, men and chil­dren. With the ren­o­va­tion new pre­mium brands have also been added to the store of­fer­ings. Blocher Blocher Part­ners were com­mis­sioned for this project for reimag­in­ing the store con­cept and de­vel­op­ing one for the ex­tended space. The rec­om­mended con­cept had the build­ing ex­tended in three build­ing phases. It re­quired ar­chi­tec­tural re­struc­tur­ing and also chang­ing in­te­rior con­cepts for the dif­fer­ent de­part­ments fea­tured in the store. The old build­ing was linked to the new, north-fac­ing build­ing us­ing glass sky­ways. Mul­ti­ple split lev­els helped cre­ate an in­ter­est­ing and en­gag­ing spatial ex­pe­ri­ence. The tod­dler’s and chil­dren’s de­part­ments were shifted to the new ex­ten­sion to the store whilst men’s fash­ion took over the ground floor. The women’s depart­ment was al­lot­ted the en­tire first floor with the women's shoes, bags and ac­ces­sories be­ing housed in the lower ground floor. The sec­ond floor housed the in­ner and in­ti­mate wear with newly cre­ated depart­ment for pre­mium sport in­ner­wear. Jo­hanns, the gourmet restau­rant with a view from the fourth floor of­fered gourmet cui­sine and fine wines. The de­sign con­cept rec­om­mended for the ex­ten­sion’s façade re­tained the her­itage lo­cal de­sign lan­guage of the build­ing, es­pe­cially the char­ac­ter­is­tic gabled struc­ture of the nearby mar­ket­place. “To the south­west, the chal­lenge was to in­te­grate the his­toric city wall – de­serv­ing of preser­va­tion in its own right – into the com­plex dur­ing the re­con­struc­tion of the Gründinger­haus,” ex­plains An­gela Kreutz, re­spon­si­ble for Cor­po­rate Com­mu­ni­ca­tions at Blocher Blocher Part­ners. She fur­ther adds, “To­day, old and new stand har­mon­i­cally side-by-side whilst Gables and the edges of the new build­ing at the mar­ket­place of­fer a re­fresh­ingly mod­ern in­ter­pre­ta­tion of vil­lage his­tory; the clever ar­range­ment of the façade, with its large

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.