Mercedes-Benz Sil­ver Ar­rows

NEW DELHI

VMRD - - Contents - Satarupa Chakraborty

The 4000 sq ft Sil­ver Ar­rows Mercedes show­room chose to stay away from be­ing a typ­i­cal car show­room and wears the look of a lounge. Cre­ated by Delhi-based Sapras Ar­chi­tects and headed by Mercedes-cer­ti­fied ar­chi­tect Man­ishi Sapra, the space evokes lux­ury and style.

Lounge for Wheels

Nes­tled in one of the ar­chaic and premium ho­tel prop­erty of Lu­tyen’s Delhi, the show­room gives a con­tem­po­rary, lux­u­ri­ous, in­spir­ing yet un­der­stated ex­pe­ri­ence to the se­lec­tive cus­tomers of Mercedes Benz. How­ever, an ad­dress in an old ho­tel prop­erty came with its own chal­lenges. Man­ishi Sapra pointed out, “We had to work through our way through cer­tain chal­lenges. There was a strange tri­an­gu­lar shaped col­umn right

Tushar Ku­mar, Dealer Prin­ci­pal – Delhi, Sil­ver Ar­rows

“Af­ter our show­room in NOIDA, when we chose this premium pin­code lo­ca­tion for our sec­ond show­room. One thing that we were cer­tain of was that we did not want the look of a reg­u­lar in­dus­trial car show­room. Us­ing the ad­van­tage of be­ing present in one of Delhi’s iconic ho­tels, we wanted the look of a lounge that al­lows cus­tomers to browse through the mod­els leisurely. As black as a colour de­notes lux­ury, there’s a gen­er­ous use of black with equal use of glass.”

in the cen­ter of the main space. The ceil­ing height was only about 3 me­ter which was not con­ducive to GC works such as false ceil­ing, air-con­di­tion­ing etc.”

Premium Mes­sag­ing

Pri­mar­ily this site was opted for its premium feel & lav­ish spillover space which is re­quired for a car show­room. Fa­cade, sig­nage, en­try por­tal is gov­erned by the in­ter­na­tional CI norms and is adapted as per site. “This, be­ing a very low height struc­ture, made us cre­ate a false fa­cade which has been erected to give it bet­ter vis­i­bil­ity and pres­ence,” Sapra added.

The show­room is de­signed to ac­com­mo­date a min­i­mum num­ber of 5 dis­play cars along with the nec­es­sary back up in cus­tomer sup­port ar­eas.

Glass & The Works

The ex­ist­ing col­umn, in the cen­ter of the space has been treated such that it has be­comes the pivot & the fo­cus as you en­ter the show­room. The left hand side wall which ta­pers in­side has been treated with black lac­quered glass col­lage with “light” joints be­tween dif­fer­ent pieces, a re­flec­tive ma­te­rial to off­set the feel­ing of nar­row­ing space. The right hand side wall with its dy­namic pat­tern serves as a back­drop for high­light car. A bar counter area with cof­fee books and ac­ces­sories is just tucked be­side. The low hung ceil­ing fol­lows & ac­cen­tu­ates the tri­an­gu­lar space yet gives an im­pres­sion of vol­ume with the black re­cessed ceil­ing be­tween front & rear space & pe­riph­ery.

The cus­tomer lounge & boutique space ex­udes warmth with its sub­tle light­ing and wooden floor­ing

De­sign Sapras Ar­chi­tects

Tiles Ital­ian Imola

Glass St Gobain

Lac­quer Paints and Acrylic Emul­sion Asian Paints

Wall­pa­pers Ni­laya

Light­ing Fix­tures Vizion Lights

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.