To in­fin­ity and be­yond:Stil­lor­gan semi-D with sound stu­dio

The Irish Times - Thursday - Property - - The Market - ROSE DOYLE 675,000 ELIZ­A­BETH BIRDTHIS­TLE

Agent: Sherry FitzGer­ald Merville Av­enue is one of those Stil­lor­gan roads that have grown qui­etly green, leafy and lik­able in the years since they were built in the 1950s.

Ven­dors Gavin and Corinna Lit­tle have lived in 10 Merville Av­enue for 11 years, put a great deal of work and imag­i­na­tion into a soar­ing rein­ven­tion/ ex­ten­sion and along the way reared a fam­ily of five chil­dren. “We love it here,” Gavin ad­mits, “but we don’t fit in this house any­more. We’re hop­ing to move to a big­ger house in the neigh­bour­hood.”

Hop­ing too that they will find a house to ac­com­mo­date Gavin’s work as a sound de­signer. He cre­ates au­dio for film trail­ers, films and more in a cool, cus­tom-made stu­dio at the front of the house; this is where the mu­sic for trail­ers for films such as Grav­ity, Star Wars, Blade Run­ner and In­ter- stel­lar was made. Gavin spends one of ev­ery six weeks in Hol­ly­wood, says his pro­ducer/bosses are im­pressed he can do what he does from a Dublin sub­urb, and in­sists he’s been lucky. “We were one of the first places to get high-speed fi­bre-op­tic when Mi­crosoft opened in Sandy­ford. Means you can do in­ter­na­tional work from here.”

‘Re­build­ing’

Gavin’s ideas for the ex­ten­sion/re­design, given life by ar­chi­tect Shane Ah­erne, in­cluded a third up­stairs bed- Agent: Set off the busy Mount Pleas­ant Av­enue in Rath­mines lies Gulis­tan Ter­race, which is said to take its name from the epic work of the 13th cen­tury Per­sian poet Saadi.

It trans­lates as “The Rose Gar­den” and the well-known apho­rism – of one be­ing sad about hav­ing no shoes un­til one meets the man who has no feet – is taken from this land­mark of Per­sian lit­er­a­ture.

The area was known as “part of Cul­lenswood” un­til 1842 when it was changed to Gulis­tan. Be­yond the ter­race are quaint cot­tages dat­ing from the room, the stu­dio, un­der-stair util­ity room, the ad­di­tion of a fam­ily/TV room to the kitchen – giv­ing it an L shape and lead­ing on to a deck­ing area, elim­i­nat­ing part of the at­tic and open­ing an atrium-like col­umn of space for the stairs. “We did things ev­ery­where,” he says, “it was al­most like knock­ing down and re­build­ing.”

The south-fac­ing open kitchen/break­fast/fam­ily room has darkly shin­ing ma­hogany Tem­bec floor­ing and, in a nice con­trast, be­spoke white Spendlove wall and floor units. A black cast-iron pe­riod fire­place in a deep red wall adds a nice touch. Gavin cred­its Green­wood Join­ery in Wick­low for their work on the hard­wood floors, deck­ing and win­dows.

Open fire

They perked up but kept the more tra­di­tional sit­ting/din­ingroom much as it was – “it’s where we like to come and sit in the evenings.” Two win­dows face the front, an open fire has a mar­ble sur­round and the chim­ney breast is a char­coal colour.

The main bed­room was en- larged by tak­ing in a sec­tion of the at­tic. It has an an­gled win­dow fill­ing one wall, Skon slide-robes and an in­ter­est­ing nar­row fea­ture win­dow over the bed. A rear bed­room over­looks neigh­bour­hood green­ery and the third bed­room is to the front.

The good-sized fam­ily bath­room is made splen­did by palest green mo­saic glass tiles, a wrap­around win­dow, mar­ble top van­ity unit and large power shower. Stor­age has been clev­erly al­lowed for through­out the house.

De­scrip­tion:

Re­designed 1950s house with three bed­rooms, liv­ing/din­ingroom and stu­dio/ study

Newspapers in English

Newspapers from Ireland

© PressReader. All rights reserved.