Il duo An­do-Pi­nault con­qui­sta Pa­ri­gi

The An­do-Pi­nault Duo Con­quers Pa­ris

Abitare - - SOMMARIO - txt Ele­na Fran­zo­ia

txt ele­na fran­zo­ia

Il set­te­cen­te­sco mer­ca­to del gra­no, poi tra­sfor­ma­to in Bor­sa di com­mer­cio, di­ven­te­rà in tem­pi bre­vi una nuo­va se­de pa­ri­gi­na del­la Col­le­zio­ne Pi­nault. Con l’in­con­fon­di­bi­le fir­ma di

TA­DAO AN­DO / An 18th-cen­tu­ry grain mar­ket, whi­ch had been con­ver­ted in­to the ci­ty’s Com­mo­di­ties Ex­chan­ge, will shor­tly be­co­me the new Pa­ri­sian ho­me for the Pi­nault Col­lec­tion. It car­ries the un­mi­sta­ka­ble si­gna­tu­re of Ta­dao An­do

L’IMPRENDITORE FRANÇOIS PI­NAULT avreb­be vo­lu­to crea­re all’Île Se­guin di Pa­ri­gi una se­de per­ma­nen­te per la col­le­zio­ne d’ar­te mes­sa in­sie­me in una vi­ta. Il suo so­gno si è rea­liz­za­to in­ve­ce a Ve­ne­zia, do­ve con l’aiu­to del mae­stro giap­po­ne­se Ta­dao An­do ha ri­qua­li­fi­ca­to Palazzo Gras­si e Pun­ta del­la Do­ga­na. Ora Pi­nault – sem­pre con An­do – ria­pre la par­ti­ta pa­ri­gi­na per far ri­vi­ve­re un mo­nu­men­ta­le edi­fi­cio a pian­ta cen­tra­le po­co di­stan­te dal Lou­vre e dal nuo­vo mer­ca­to del­le Hal­les, co­strui­to nel Set­te­cen­to co­me de­po­si­to per il gra­no e tra­sfor­ma­to nell’Ot­to­cen­to in Bor­sa di Com­mer­cio da Hen­ri Blon­del. Na­to dal­la col­la­bo­ra­zio­ne con i gio­va­ni ar­chi­tet­ti del­lo stu­dio NeM, gli in­ge­gne­ri di Se­tec e l’ar­chi­tet­to ca­po dei mo­nu­men­ti sto­ri­ci Pier­re-An­toi­ne Ga­tier, il pro­get­to ab­bi­na spi­ri­to con­tem­po­ra­neo e ri­spet­to per l’an­ti­co. Gli ele­men­ti vin­co­la­ti – fac­cia­te ester­ne e in­ter­ne, cu­po­la ve­tra­ta, af­fre­schi – sa­ran­no restaurati, men­tre la crea­zio­ne di un ci­lin­dro cen­tra­le di ce­men­to al­to no­ve me­tri (e dal dia­me­tro di tren­ta) con­sen­ti­rà alla ma­gni­fi­ca co­stru­zio­ne di ospi­ta­re al pia­no in­ter­ra­to au­di­to­rium e foyer, dal pia­no ter­re­no al se­con­do gli spa­zi espo­si­ti­vi, all’ul­ti­mo pia­no gli uffici e un ri­sto­ran­te pa­no­ra­mi­co. Spie­ga An­do: «Co­me in Pun­ta del­la Do­ga­na ho crea­to un dia­lo­go tra an­ti­co e nuo­vo, in­se­ren­do nel cuo­re dell’edi­fi­cio un cu­bo, co­sì nel­la Bour­se de Com­mer­ce il nuo­vo ci­lin­dro de­fi­ni­sce una galleria-cor­ri­do­io. Il mio in­ten­to è far sì che se­quen­ze di spa­zi mol­to di­ver­si crei­no un luo­go pie­no di vi­ta. Una nuo­va in­se­gna del­la cul­tu­ra ur­ba­na». ○

THE ENTREPRENEUR FRANÇOIS PI­NAULT wan­ted to crea­te a per­ma­nent ho­me for the art col­lec­tion of he has as­sem­bled over the cour­se of a li­fe­ti­me at the Île Se­guin in Pa­ris. In­stead he rea­li­zed his dream in Ve­ni­ce, whe­re wi­th the aid of the Ja­pa­ne­se ar­chi­tect Ta­dao An­do he adap­ted Palazzo Gras­si and Pun­ta del­la Do­ga­na for this pur­po­se. Now Pi­nault – still wor­king wi­th An­do – has ta­ken up the Pa­ri­sian chal­len­ge again, gi­ving a new lea­se of li­fe to a mo­nu­men­tal cir­cu­lar buil­ding not far from the Lou­vre and the new mar­ket of Les Hal­les that was con­struc­ted in the 18th cen­tu­ry as a sto­re­hou­se for wheat and tran­sfor­med in the 19th in­to the Bour­se de Com­mer­ce, or Com­mo­di­ties Ex­chan­ge, by Hen­ri Blon­del. Born from a col­la­bo­ra­tion wi­th the young ar­chi­tec­ts of the NeM prac­ti­ce, the en­gi­neers of SE­TEC and the chief ar­chi­tect for hi­sto­ric mo­nu­men­ts Pier­re-An­toi­ne Ga­tier, the pro­ject com­bi­nes a con­tem­po­ra­ry spi­rit wi­th re­spect for the pa­st. The li­sted ele­men­ts – ex­ter­nal and in­ter­nal faça­des, gla­zed do­me and fre­scoes – will be re­sto­red, whi­le the crea­tion of a cen­tral con­cre­te cy­lin­der wi­th a height of ni­ne me­tres (and a dia­me­ter of thir­ty) will al­low the ma­gni­fi­cent buil­ding to hou­se an au­di­to­rium and foyer in the ba­se­ment, ex­hi­bi­tion spa­ces from the ground floor to the se­cond and offices and a pa­no­ra­mic re­stau­rant on the top floor. As An­do ex­plains: “Ju­st as at Pun­ta del­la Do­ga­na I esta­bli­shed a con­ver­sa­tion bet­ween old and new by in­ser­ting a cu­be in­to the heart of the buil­ding, in the Bour­se de Com­mer­ce the new cy­lin­der crea­tes a gal­le­ry-cor­ri­dor. My in­ten­tion is to ha­ve se­quen­ces of ve­ry dif­fe­rent spa­ces to build a pla­ce fil­led wi­th li­fe and a new sym­bol of urban cul­tu­re.”

Il nuo­vo ci­lin­dro di ce­men­to, pro­get­ta­to da An­do co­me per­no di­stri­bu­ti­vo dell’edi­fi­cio, si di­stac­ca dal­la strut­tu­ra ot­to­cen­te­sca con­sen­ten­do la vi­sta del­la cu­po­la af­fre­sca­ta, co­strui­ta nel 1813 da François-Jo­se­ph Bé­lan­ger.The new con­cre­te cy­lin­der, de­si­gned by An­do as the cen­tre­pie­ce around whi­ch the in­te­rior di­stri­bu­tion is or­ga­ni­sed, is se­pa­ra­te from the 19th-cen­tu­ry struc­tu­re and of­fers views of the fre­scoed do­me, crea­ted in 1813 by François-Jo­se­ph Bé­lan­ger.

Newspapers in Italian

Newspapers from Italy

© PressReader. All rights reserved.