Eden wi­th a view

AD (Italy) - - Storie. -

ON THE HILLS AROUND FLO­REN­CE, AN OLD FARMHOUSE HAS BEEN RENOVATED WI­TH STY­LE AND ELEGANCE. HISTORY IN A DIALOGUE WI­TH THE PRESENT. words RU­BEN MO­DI­GLIA­NI – pho­tos GIOR­GIO BA­RO­NI

The po­pu­la­ri­ty of the hil­ly zo­nes around Flo­ren­ce is a mat­ter of beau­ti­ful land­sca­pes. Over ti­me, ho­we­ver, ru­ral struc­tu­res ha­ve been tran­sfor­med into mo­dern hou­ses, of­ten lo­sing their iden­ti­ty com­ple­te­ly. «When we vi­si­ted the pla­ce for the fir­st ti­me we saw a struc­tu­re that had lo­st its na­tu­re: it see­med li­ke an apart­ment hou­se from the 1970s», says Bar­ba­ra Mo­ni­ca, co-foun­der of the stu­dio Ros­so19, whi­ch hand­led the re­no­va­tion. «Eve­ry­thing had been re­built: stair­ca­ses, floors, at­tics. Our fir­st goal was to re­crea­te the sen­se of a farmhouse. We avoi­ded a phi­lo­lo­gi­cal ap­proa­ch: whi­le on­ly sal­va­ged wood has been used for the struc­tu­ral beams, for an ef­fect of au­then­ti­ci­ty, the floors are now in ear­the­n­ware from Cam­pa­nia, whi­ch is dar­ker than the Tu­scan ver­sion. The lay­out has al­so been re­vi­sed for a con­tem­po­ra­ry li­fe­sty­le: the living spa­ces on the ground floor flow into ea­ch other wi­th lar­ge ope­nings; the kit­chen opens on­to an in­for­mal di­ning zo­ne, se­pa­ra­ted by a “pe­nin­su­la” wi­th a so­lid wood work­top. A lar­ge out­door ve­ran­da fa­ces the pa­no­ra­ma, for use in the sum­mer». The hou­se has an area of about 700 m2, on mul­ti­ple le­vels. An an­nex con­tains a gym and a flat for guests. The de­cor by Mo­ni­ca Lu­pi fo­cu­ses on a dialogue of eras. «The ow­ners are art col­lec­tors», she ex­plains. «We played wi­th mix­tu­res to crea­te a sen­se of har­mo­ny». The living area fea­tu­res cu­stom uphol­ste­red pie­ces who­se co­vers pick up on tho­se of the pain­tings. The leit­mo­tif of all the spa­ces is an ele­gant ap­proa­ch to tex­tu­res and ma­te­rials.

Newspapers in Italian

Newspapers from Italy

© PressReader. All rights reserved.