The ri­sing ci­ty

Old si­los tran­sfor­med in ama­zing ar­chi­tec­tu­res whi­ch chan­ges the Copenhagen’s sky­li­ne. It hap­pens in Nor­d­ha­vn, the ur­ban har­bor of an al­ways chan­ging ci­ty

ELLE Decor (Italy) - - Inside Design/ Tessuti - by Ta­mi Ch­ri­stian­sen — pho­tos by Na­tha­lie Krag in col­la­bo­ra­tion wi­th Va­len­ti­na Ma­ria­ni

The­re is a new pul­se in Copenhagen. In­du­strial areas and wa­ter­front har­bours are being de­ve­lo­ped and re­ge­ne­ra­ted by lea­ding lo­cal and in­ter­na­tio­nal ar­chi­tec­ts. In­ter­na­tio­nal­ly ac­clai­med lo­cal ar­chi­tect firm BIG ( Bjar­ke In­gels Group) is lea­ving their mark on Copenhagen as well as the re­st of the world. From all van­ta­ge poin­ts, Ama­ger Bak­ke/ Co­pe­n­hill – the re­crea­tio­nal area built on top of the new ARC wa­ste­ma­na­ge­ment cen­tre de­si­gned by BIG is clear­ly vi­si­ble. A wa­ste- to- ener­gy plant has been tur­ned in­to a po­pu­lar at­trac­tion by in­te­gra­ting a ski slo­pe in­to the roof and a rock- clim­bing wall up one fa­ce. Not far off, the OMA- de­si­gned buil­ding per­ched on one of the ci­ty’s cen­tral har­bour fron­ts is set to be­co­me a mu­st de­sti­na­tion for ar­chi­tec­tu­re en­thu­siasts. The buil­ding is ho­me to DAC ( Da­ni­sh Ar­chi­tec­tu­re Cen­ter) – the coun­try’s mee­ting pla­ce for ar­chi­tec­tu­re, design and ur­ban cul­tu­re. DAC oc­cu­pies a cen­tral po­si­tion in BLOX – a cen­tre de­sti­ned to be­co­me a hub for the built en­vi­ron­ment and ur­ban so­lu­tions that opens its doors to the pu­blic in May 2018. Ano­ther ex­cep­tio­nal pro­ject, Ja­pa­ne­se stu­dio Ken­go Ku­ma and As­so­cia­tes is sla­ted to design a wa­ter aqua­tic cen­tre on Copenhagen’s har­bour, fea­tu­ring in­door pools fra­med by brick py­ra­mids and out­door ba­ths that ter­ra­ce do­wn to meet the sea. Nor­d­ha­vn’s is a va­st po­st- in­du­strial de­ve­lo­p­ment lo­ca­ted on the ci­ty’s nor­thern pe­nin­su­la is cur­ren­tly being tran­sfor­med in­to a new wa­ter­front di­strict wi­th land­mark buil­dings and pu­blic spa­ces. At the fo­re­front, CO­BE’s award- win­ning “The Si­lo” is part of the tran­sfor­ma­tion. The ori­gi­nal in­du­strial se­ven­teen­sto­rey grain Si­lo has been re­pur­po­sed in­to mo­dern re­si­den­tial lof­ts wi­th pu­blic func­tions. I was at­trac­ted to the ru­stic ap­pea­ran­ce of the buil­ding and the fact that it is so clo­se to the sea. I think CO­BE ar­chi­tec­ts did an ou­tstan­ding re- adap­ta­tion of the si­lo whi­le re­tai­ning the ori­gi­nal con­cre­te struc­tu­re,” says Hen­rik Bo Ba­ch. “The choi­ce of clad­ding ma­te­rial re­fe­ren­ces the area’s in­du­strial pa­st th­rou­gh its raw tou­gh­ness and tex­tu­re. It will al­so ta­ke on a pa­ti­na gra­dual­ly over ti­me in the sea air. The gal­va­ni­zed, per­fo­ra­ted steel al­so helps to pro­tect the bal­co­nies and in­te­riors from di­rect sun­light and wind”.

The top floor of The Si­lo con­sists of a mir­ro­red glass box hou­sing a pu­blic re­stau­rant wi­th a 360- de­gree view of the ci­ty and the sea.

Newspapers in Italian

Newspapers from Italy

© PressReader. All rights reserved.