Ba­re­foot in the park

ELLE Decor (Italy) - - ENGLISH TEXT - by Ro­sa­ria Zuc­co­ni — pho­tos by Al­ber­to Stra­da

The ho­me of Benedetta Lu­che­ri­ni and Car­lo Be­rar­duc­ci is a lar­ge un­di­vi­ded space over­loo­king gree­ne­ry. Like an am­phi­thea­tre

Ar­chi­tec­tu­re, Art and Ci­ne­ma. Dif­fe­rent and pa­ral­lel worlds ha­ve pas­sed th­rou­gh the life of the cou­ple Benedetta Lu­che­ri­ni, ci­ne­ma press agent, and Car­lo Be­rar­duc­ci, in­ter­na­tio­nal­ly­re­no­w­ned ar­chi­tect, de­ter­mi­ning it. A pas­sion for art, a fa­mi­ly le­ga­cy for bo­th, brought them to­ge­ther. The house whe­re they li­ve, de­si­gned in 1969 by ar­chi­tect Francesco Be­rar­duc­ci, Car­lo’s fa­ther, is an im­por­tant pie­ce of “bru­ta­li­st” ar­chi­tec­tu­re in Ro­me, sym­bo­li­sing a new way of buil­ding. Car­lo tells the story of the buil­ding. “Whi­le the pro­ject, in terms of the pro­ces­sing of the ma­te­rials and the vi­si­ble struc­tu­re, has its pre­ce­den­ts in Le Cor­bu­sier and Paul Ru­dol­ph, the elementary na­tu­re and sim­pli­ci­ty of the struc­tu­ral sy­stem re­call Mies Van der Ro­he, whi­le the re­la­tion­ship with the oro­gra­phy of the land and the sur­roun­ding na­tu­re is cer­tain­ly or­ga­nic and in the sty­le of Wright. But it is al­so a pro­ject full of cut­ting-ed­ge ideas, su­ch in­te­gra­ting the gree­ne­ry into the ar­chi­tec­tu­re and using it for na­tu­ral ven­ti­la­tion. Whi­le re­no­va­ting the ground floor, I re­mo­ved all the par­ti­tions to turn the li­ving room, di­ning room and kitchen into a sin­gle open space, a con­ti­nua­tion of the ter­ra­ce and the gar­den. With no doors, on­ly sli­ding pa­nels, whi­te like the walls, it be­co­mes an ex­hi­bi­tion space for works of art.”

Newspapers in Italian

Newspapers from Italy

© PressReader. All rights reserved.