Wi­th this pro­ject the young Spa­ni­sh stu­dio has ear­ned the ti­tle of ‘Emer­ging Ar­chi­tec­ts.’ Crea­ting a from the ruins of an aban­do­ned buil­ding. On a tight bud­get

Ar­qui­tec­tu­ra-g hou­se full of light

Interni - - LOOKING AROUND - Lau­ra Ragazzola, ph. Jo­sé He­via

Bril­liant

and ca­pa­ble. This is how the ju­ry of the Mies van der Ro­he Award as­ses­sed the ar­chi­tec­ts of the Spa­ni­sh stu­dio Ar­qui­tec­tu­ra-g, na­ming them as the ‘Emer­ging Ar­chi­tec­ts’ for the 2015 edi­tion. Foun­ded in 2006 in Bar­ce­lo­na by Jo­na­than Ar­na­bat, Jor­di Aya­la-bril, Igor Ur­dam­pil­le­ta and Ai­tor Fuen­tes, the Ca­ta­lan stu­dio gai­ned this pre­sti­gious ho­nor thanks to its de­si­gn for Ca­sa Luz. The win­ning idea of the young de­si­gners was to create a new buil­ding inside an exi­sting struc­tu­re (a rui­ned, aban­do­ned hou­se in the small to­wn of Cil­le­ros, in Estre­ma­du­ra, on the boun­da­ry wi­th Por­tu­gal), con­ser­ving the ori­gi­nal sto­ne facades and divider walls of rammed earth. The gut­ting of the in­ter­nal spa­ce has ma­de it pos­si­ble to or­ga­ni­zed a new hou­se around an in­ter­nal cour­tyard, whi­ch brings natural light to the four le­vels. All the floors, wi­th iden­ti­cal vo­lu­mes, are set asi­de for pre­ci­se functions: from top to bot­tom, they form a se­quen­ce of the kitchen, the li­ving room and two be­drooms, ea­ch wi­th its own ba­th. The cen­tral spa­ce, li­ke a light well, al­so be­co­mes a gar­den: a bir­ch tree stands as tall as the hou­se, tem­pe­ring the heat of the sun­light in sum­mer, and be­co­ming a vi­sual fil­ter bet­ween the va­rious spa­ces. Light me­tal foot­brid­ges pro­vi­de ac­cess at the va­rious le­vels, al­so of­fe­ring sea­ting for relaxation in the spa­ces ex­ten­ding bet­ween indoors and outdoors. Fi­nal­ly, the materic choi­ces – eco­no­mi­cal and lo­cal – com­ple­te a pro­ject that pu­ts the ac­cent on su­stai­na­bi­li­ty, wi­thout sa­cri­fi­cing ori­gi­nal for­mal and chro­ma­tic so­lu­tions of great vi­sual im­pact.

1.2. THE PATIO OR­GA­NI­ZED AS A GAR­DEN BRINGS LIGHT TO THE WHOLE HOU­SE. A SY­STEM OF WALKWAYS IN IRON GRILLE OF­FERS AC­CESS TO THE FOUR LE­VELS, OPE­NING UP THE SPA­CES AND AL­SO CREA­TING PERSPECTIVES ON THE GREEN SETTING.

Newspapers in Italian

Newspapers from Italy

© PressReader. All rights reserved.