AR­CHE­TY­PAL PHYSICAL PRE­SEN­CE + SU­STAI­NA­BLE HO­SPI­TA­LI­TY

2012 Tiel­ro­de, Belgium 308 squa­re me­ters Afror­mo­sia wood (en­clo­su­re), terrazzo, bru­shed cement (floors)

Interni - - MONOGRAPH -

Com­ple­tion da­te: Lo­ca­tion: Built area: Ma­te­rials: A ru­ral dwel­ling that be­co­mes a for­ce­ful pre­sen­ce in the landscape, com­po­sed of th­ree vo­lu­mes (main hou­se and two barns), built from scrat­ch over the foot­print of pre­viou­sly exi­sting struc­tu­res. In the DC-II Re­si­den­ce, ba­sed on the rein­ter­pre­ta­tion of the hi­sto­ric Fle­mi­sh far­m­hou­se ty­po­lo­gy, Vincent Van Duysen has ta­ken a ra­di­cal ap­proa­ch to the idea of ma­king the simple, ico­nic, una­dor­ned form of the tra­di­tio­nal barn re­co­gni­za­ble but strip­ped to its ba­re mi­ni­mum, an oblong vo­lu­me built per­pen­di­cu­lar to the street, wi­th a pit­ched roof that forms a 45° tym­pa­num. The ima­ge is con­veyed by the ab­stract physical pre­sen­ce of an en­clo­su­re com­ple­te­ly in wood, from the facades to the roof, in­to whi­ch to in­sert the si­lhouet­tes of doors, gut­ters, chim­neys; al­mo­st in­vi­si­ble, wi­th the ex­cep­tion of the few gla­zed win­do­ws, whi­ch on one si­de open on­to a small cen­tral court, whi­le of­fe­ring a view of the fields on the other. The orien­ta­tion of the th­ree vo­lu­mes is un­der­sco­red by the flooring in bru­shed cement ou­tsi­de wi­th a grin­ded and po­li­shed fi­ni­sh in the in­te­rior, ge­ne­ra­ting the con­ti­nuum bet­ween ru­ral and do­me­stic ho­ri­zons. The re­qui­re­men­ts of a pas­si­ve hou­se have been achie­ved in col­la­bo­ra­tion wi­th denc!-stu­dio, an ar­chi­tec­tu­re firm spe­cia­li­zed in su­stai­na­ble con­struc­tion. (photo Koen Van Dam­me/courtesy VVDA)

Newspapers in Italian

Newspapers from Italy

© PressReader. All rights reserved.