ABSTRACTION + LIGHT AS ORNAMENT 2014 Tiel­ro­de, Belgium 1035 squa­re me­ters larch, con­cre­te, terrazzo, blac­ke­ned oak, bron­ze

Interni - - MONOGRAPH -

Com­ple­tion da­te: Lo­ca­tion: Built area: Ma­te­rials: The TR Re­si­den­ce a pro­duc­ti­ve far­m­hou­se that com­bi­nes re­si­den­ce, sta­bles and hay­loft, rewor­king the ty­po­lo­gy of the tra­di­tio­nal lo­cal barn (the pol­der­boer­de­ri­jen), on a lar­ge par­cel of re­clai­med land near the sea, is com­po­sed of th­ree low vo­lu­mes wi­th an ar­che­ty­pal and ab­stract form, co­ve­red in blac­ke­ned larch wood, clo­sed by pit­ched roofs and po­si­tio­ned in a stag­ge­red pa­ral­lel ar­ran­ge­ment ba­sed on a lon­gi­tu­di­nal layout. The th­ree uni­ts are dif­fe­ren­tia­ted on­ly by their functions. The fir­st vo­lu­me (the hay­loft) de­fi­nes the or­ga­ni­za­tion of the com­plex wi­th an ex­pli­cit iden­ti­ty in the re­la­tion­ship bet­ween the cour­tyard-fulcrum that re­mains on­ly par­tial­ly clo­sed, per­mit­ting a di­rect link wi­th the sur­roun­ding la­wns and the landscape. The cour­tyard is in­ter­rup­ted on one si­de by the 40 me­ter long wa­ter tank used to hy­dra­te the hor­ses – cen­te­red bet­ween the hou­se and the sta­ble – an on the other by a low re­tai­ner wall that fol­lo­ws the gen­tle slo­ping to­po­gra­phy of the ter­rain. The sli­ding openings for co­pla­nar doors of the vo­lu­mes are limited to a func­tio­nal mi­ni­mum. Ea­ves, gut­ters, crests be­co­me al­mo­st in­vi­si­ble in the uni­form materic qua­li­ty of the facades, re­de­si­gned by the light that pro­du­ces re­fi­ned de­co­ra­ti­ve sha­do­ws on the sur­fa­ces. The ar­chi­tec­tu­re of the ru­ral hou­se, iden­ti­fied by the chim­ney and sup­por­ted by a ba­se in po­li­shed con­cre­te, the ma­te­rial shared by all the out­door pa­ving, has been de­si­gned do­wn to the sca­le of the cu­stom fur­ni­shings. (photo Koen Van Dam­me/courtesy VVDA)

Newspapers in Italian

Newspapers from Italy

© PressReader. All rights reserved.