GOOGLE’S CAL­I­FOR­NIA HEAD­QUAR­TERS ARE AT ONE WITH NA­TURE

Ekaruna - - News Round Up -

Bjarke In­gels have teamed up with Thomas Heather­wick to cre­ate a mas­ter­piece like no other. The de­sign duo have pro­posed ex­cit­ing new plans for the new Google head­quar­ters to be built from scratch in Moun­tain View, Cal­i­for­nia over a span of 316,000 square me­tres. This is a mile­stone for the Bjarke In­gels group, as it is the first time the multi­na­tional com­pany will have cre­ated and built a com­plex from the ground up. The rev­o­lu­tion­ary new site is to be made up of blocks that can be ad­justed or moved depend­ing on the re­quire­ments of the in­hab­i­tants. So, in the fu­ture, the in­ter­nal spa­ces will have the abil­ity to al­ter in size should that be nec­es­sary. David Rad­cliffe at Google ex­plains this fur­ther, “the idea is sim­ple. In­stead of con­struct­ing im­mov­able con­crete build­ings, we’ll cre­ate light­weight block-like struc­tures which can be moved around easily as we in­vest in new prod­uct ar­eas.”

Bjarke In­gels, the founder of Bjarke In­gels Group, or BIG, ex­plains how nowa­days more and more green ar­eas are be­com­ing heav­ily con­gested with com­po­nents that are detri­men­tal to na­ture, such as large-scale car parks and build­ings. “We are try­ing to re­verse this process, and recre­ate nat­u­ral qual­i­ties that have been there in the first place,” he says. He goes on to ex­plain how the aim of the pro­ject is to “trans­form the sea of park­ing you see to­day into a nat­u­ral land­scape.” This pro­ject is one that will out­line how con­struc­tion in green ar­eas does not al­ways have to be dam­ag­ing to the sur­round­ing en­vi­ron­ment. In­gels de­scribes how the planned spa­ces will nur­ture the area’s nat­u­ral habi­tat, and stresses that there will be “an abun­dance of green both out­side and in­side.” Rad­cliffe em­pha­sises this, stress­ing that the com­pany will be adding a num­ber of bike paths for peo­ple – both em­ploy­ees and the com­mu­nity - to en­joy the com­plex in a nat­u­ral way, with­out the in­tru­sion of cars and ex­ces­sive pol­lu­tion.

Thomas Heather­wick, of Heather­wick Stu­dios, is half of the dy­namic duo rev­o­lu­tion­is­ing Google and what it stands for. He de­scribes the pro­posed build­ings as “green­houses that both en­close and pro­tect pieces of na­ture.” The sus­tain­able el­e­ments within the pro­posal are pri­mary when it comes to the de­sign­ers and their ob­jec­tive. David Rad­cliffe ex­plains how they are go­ing to work along­side na­ture, as op­posed to on top of it. “Next to eco­log­i­cally sen­si­tive ar­eas, we’re able to pull back build­ings and cre­ate wildlife habi­tat.”

As for the fu­ture, Rad­cliffe ad­mits that we can­not know what it holds – but that this com­plex needs to be in­cred­i­bly flex­i­ble in or­der for it to work. In­gels gives credit to the two other cre­atives be­hind the pro­ject, say­ing, “be­tween these three dif­fer­ent minds or three dif­fer­ent com­pa­nies work­ing to­gether, we have re­ally ar­rived at some­thing that I’m dead cer­tain we wouldn’t have ar­rived at if any one of us were work­ing in iso­la­tion.”

Newspapers in English

Newspapers from Lebanon

© PressReader. All rights reserved.