Seminar bantu mahasiswa rintis kejayaan keusahawanan

Berita Harian - - VARSITI -

Kuala Lumpur: Minat mendalam terhadap dunia keusahawanan mendorong Suhaila Shamsudin membuka perniagaan pertamanya pada 2013 yang menjual aksesori telefon, makanan ringan dan juadah pencuci mulut untuk menimba pengalaman.

Apabila berjaya melanjutkan pelajaran dalam program Ijazah Sarjana Muda Kaunseling di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) pada September

2014, beliau mengambil keputusan memulakan bisnes percetakan kerana pernah menghadiri kursus perniagan itu.

“Berbekalkan modal permulaan RM500, saya menjalankan perniagaan ini dari rumah menggunakan mesin fotostat kecil sahaja.

“Pada semester kedua, saya mendapat peluang membuka kios di Student Mall UMT. Berbekalkan modal RM10,000, saya membeli mesin fotostat lebih besar,” katanya ketika dihubungi di sini.

Kekal relevan

Selepas tiga tahun beroperasi, perniagaan dinamakan Megamax Printing itu kini menawarkan pelbagai perkhidmatan, termasuk fotostat, mencetak, binding dan penghasilan risalah, kad perniagaan, kad ucapan, poster serta kain rentang, selain kemudahan membaiki komputer dan telefon pintar.

Mengulas lanjut, Suhaila tidak menafikan cabaran persaingan ialah antara aspek perlu dititikberatkan supaya beliau mampu kekal relevan dalam bidang perniagaan diceburi.

“Berikutan ada banyak institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di sekitar kawasan ini, ramai peniaga lain turut menjalankan perniagaan sama. Oleh itu, saya perlu tampil dengan pelbagai tawaran untuk menarik perhatian pelanggan.

“Saya bertuah kerana mendapat sokongan penuh daripada suami, Ahmad Mursyidi Muhamad, dan keluarga yang sentiasa menjadi tempat untuk berkongsi perasaan serta meminta bantuan jika perlu,” katanya.

[FOTO MOHD KHAIRUL HELMY MOHD DIN/BH]

Noorazeaty menunjukkan bar coklat yang berjaya dihasilkannya.

Perniagaan Megamax Printing dijalankan Suhaila menawarkan pelbagai perkhidmatan.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.