Set jag air tonjol kreativiti Hafizuddin

Berita Harian - - VARSITI -

Kuala Lumpur: Minat mendalam dan ilmu pengetahuan diraih sebagai mahasiswa Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Seramik, mencetus ilham Hafizuddin Hishamuddin untuk mencipta set jag air bertema ikan mandarin dinamakan ‘Cyanophore Jug’.

Pembuatan set berwarna oren dan biru itu membabitkan teknik throwing untuk membuat bentuk pada jag dan cawan, manakala teknik sgraffitto pula diguna dalam penghasilan corak bagi menimbulkan ciri ikan mandarin.

Beliau yang sedang mengikuti pengajian di Jabatan Seramik Perindustrian, Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka, Universiti Teknologi MARA (UITM), menyiapkan produk itu dalam tempoh 14 minggu sebelum mempersembahkannya sebagai hasil kerja kursus akhir sempena Pameran Semester Akhir Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Seramik Sesi Mac-julai 2017, barubaru ini.

“Banyak cabaran dihadapi dalam menyelesaikan tugasan diberi pensyarah ini, antaranya terpaksa menghasilkan bentuk yang benar-benar menyerupai ciri dan warna ikan mandarin.

“Namun dengan sokongan tenaga pengajar dan rakan, saya berjaya menghasilkan set jag ini,” katanya yang turut mencipta beberapa produk seni seramik untuk jualan.

Hafizuddin bersama set jag air yang dihasilkan.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.