Pasaran serantau ditutup rendah

Berita Harian - - PORTFOLIO -

Pasaran saham Asia kebanyakannya rendah pada Jumaat selepas dua hari mengganas dalam jualan disebabkan kadar faedah AS yang lebih tinggi, ketakutan dan serangan perang perdagangan oleh Presiden Donald Trump.

Tokyo ditutup hampir setengah mata peratusan lebih tinggi selepas sesi yang melihat ia terbuka dalam warna merah tetapi cepat mengurangkan kerugian.

Di tempat lain di Asia, penanda aras China Shanghai Composite naik sebanyak 0.5 peratus selepas mengalami lebih banyak daripada kebanyakan pasaran baru-baru ini.

Data rasmi yang dikeluarkan pada Jumaat lalu menunjukkan bahawa lebihan perdagangan China dengan AS mencatat rekod baru pada September, walaupun tarif Washington - menambahkan bahan api kepada perang perdagangan yang meluas antara dua ekonomi teratas di dunia.

Seoul berdagang hampir dua peratus dalam wilayah positif sementara Hong Kong, Sydney dan Wellington juga menikmati keuntungan yang kukuh.

Dua hari yang lalu telah melihat sesuatu yang menghampiri panik dalam pasaran ekuiti global, memandangkan pelabur mengambil ketakutan dalam menghadapi kenaikan kadar faedah Amerika Syarikat dan perang perdagangan yang semakin kuat antara Washington dan Beijing.

Penjualan global juga sebahagiannya disebabkan oleh Presiden AS Donald Trump yang menggambarkan dasar Rizab Persekutuan sebagai “loco” dan “gila”, memunculkan kebimbangan mengenai kebebasan bank pusat tertinggi dunia.

Frankfurt, Paris dan London semuanya kehilangan sekurang kurangnya 1.5 peratus kerana kebimbangan baru terhadap zon euro berlaku di tengah perbelanjaan belanjawan antara Kesatuan Eropah dan Itali.

Sesetengah pakar memberi amaran bahawa apa yang berlaku selepas banyak indeks telah melanda paras tertinggi tahun, akan menjadi lebih meruncing.

“Apabila kita mempunyai pengubahsuaian dalam nilai, tidak menghairankan bahawa ia memerlukan lebih dari satu hari,” kata Art Hogan, ketua strategi pasaran di B. Riley FBR.

“Dalam jenis gerakan ini, ia biasanya mengambil masa tiga hari untuk dipulihkan,” katanya.

Kebanyakan pemerhati pasaran menyaksikan peningkatan minggu lalu dalam hasil bon Perbendaharaan AS 10 tahun sebagai pemangkin untuk rusuhan dua hari di AS.

Hasilnya melonjak pada kadar yang tidak diduga laju, menyebabkan kebimbangan tentang pecutan mendadak inflasi dan kenaikan kadar faedah rizab Federal Reserve yang lebih agresif.

Indeks Komposit Korea menokok menjelang sesi penutup.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.