TAHU APA INGIN DISAMPAIKAN

Cosmopolitan (Malaysia) - - MAN MANUAL -

Sebelum putuskan hubungan, wajib tahu apa yang nak diberitahu. Susunan ayat mestilah mudah difahami. Janganlah kamu berlapik takut si dia salah tafsir pula. Ingat, ucapan tak boleh sebarangan kerana kemungkinan besar si dia tak dapat terima dengan mudah. Tak pasal-pasal kamu terpaksa lihat lakonan si dia yang kena histeria menangis tak henti-henti. Kamu perlu bersedia dengan apa yang ingin disampaikan, jangan sampai percakapan kamu dibahas dia kerana tak dapat menerima perpisahan tersebut.

PILIH MASA SESUAI

Kalau nak lafazkan ayat cinta, di mana-mana pun boleh. Tapi bila bercakap pasal perpisahan, ia seperti bom jangka yang akan meletup. Jadi jika kamu bercadang nak putuskan hubungan dengan si dia, pilihlah tempat yang sesuai. Fokus terhadap subjek yang ingin disampaikan. Jangan berdalih kerana ia melibatkan emosi dan air mata. Jangan pula minta break melalui pesanan ringkas. Kamu bukan budak-budak!

KUNCI UTAMA: JUJUR

Kamu kena jujur, tak kiralah masa dalam perhubungan atau ketika nak putuskan hubungan. Berterus terang dengan si dia yang kalian sudah tak serasi lagi. Kamu yang pilih untuk putuskan hubungan, jadi kamu kenalah berani. Oh ya, jangan lupa nyatakan sebab kenapa hubungan kalian yang sedia ada tak boleh diteruskan lagi. Tapi, janganlah kamu beritahu padanya kamu ada pasangan baru. Takut si dia serang pula pihak yang satu lagi.

JANGAN SESEKALI SALAHKAN DIRINYA

Bila kamu sudah berterus terang tentang hati dan perasaan, jangan sesekali menyalahkan si dia. Menyalahkan orang lain adalah sikap yang teruk. Berani buat, berani tanggung. Okey? Kalau kamu terus menyalahkannya, sudah tentu perang dunia akan meletus. Percayalah! Sebaiknya luahkan apa yang perlu saja.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.