HAFIZH SYAHRIN, 2 22, PELUMBA MOTOR

Cosmopolitan (Malaysia) - - COSMO SPECIAL -

Pelumba motor masa depan Malaysia ini kekal konsisten dalam saingan Moto2 dengan setiap kejayaan yang diraihnya. Duta Petronas Raceline Malaysia ini mengakui, walaupun pernah mendapat wildcard ketika perlumbaan di Sepang pada 2012, ia merupakan pengalaman terhebat sepanjang kariernya – selain daripada kemenangannya. “Pengalaman terhebat saya ialah apabila mendahului perlumbaan Moto2 di Sepang pada 2012 walaupun sebagai seorang wildcard. Saya berjaya menamatkan perlumbaan di tempat keempat tapi ia lebih berharga apabila saya dinaikkan ke tempat ketiga beberapa bulan kemudian,” jelasnya yang diwawancara oleh Cosmo menerusi e-mel kerana sedang sibuk membuat persiapan untuk perlumbaannya di Sepanyol.

Risiko yang datang seiring dengan kariernya bukan satu perkara remeh malah ia adalah satu pertaruhan. Pernah terlibat dalam kemalangan ketika perlumbaan, pelumba muda ini mempunyai prinsipnya tersendiri. “Saya sentiasa berpegang kepada prinsip ‘Never give up, never surrender’ dan ‘No pain, no gain’. Saya yakin jika saya sentiasa berikan yang terbaik, saya dapat mengatasi apa jua halangan. Semasa berlumba, saya hanya fokus dan tidak memikirkan apa yang pernah terjadi sebelum ini. Yang penting ketika itu hanyalah untuk tamatkan perlumbaan sebaik mungkin.”

Bagaimana kamu kekal fokus dan positif pada setiap perlumbaan? “Saya sentiasa ada sasaran dan objektif tersendiri pada setiap musim perlumbaan yang saya sertai. Saya juga diberikan sasaran oleh pihak penaja dan pasukan. Untuk mencapai sasaran individu, penaja dan pasukan, saya perlu bekerja keras dan sentiasa memandang ke hadapan untuk terus berikan yang terbaik. Saya juga beruntung kerana mempunyai pasukan yang sentiasa berikan yang terbaik untuk saya bersaing dan saya amat bersyukur kerana mempunyai keluarga, pasukan, penaja dan kumpulan peminat yang sentiasa berikan sokongan. Mereka inilah yang sentiasa menjadi pembakar semangat saya untuk terus memberikan yang terbaik,” tambahnya lagi.

Walaupun kariernya dipandang niche untuk kebanyakan rakyat Malaysia, ia tidak menghalang Hafizh untuk mempunyai peminatnya sendiri yang menjadikan dirinya sebagai sumber inspirasi dan idola. Menjulang nama Malaysia dengan mewakili platform antarabangsa adalah satu tanggungjawab yang besar untuk dilaksanakan. “Menggalas tanggungjawab membawa nama Malaysia dalam kejohanan dunia adalah satu tanggungjawab yang sangat besar. Namun begitu ia adalah satu penghormatan kepada saya, sebagai seorang ahli sukan dan keinginan untuk terus berikan yang terbaik untuk negara melebihi segalanya. Saya tidak meletakkan sebarang jangka hayat pada karier saya. Saya akan terus berlumba selagi mampu dan terus berusaha untuk mencapai peringkat yang tertinggi dengan sentiasa memberikan yang terbaik.” Walau apa jua cabaran yang mendatang, langkahnya tidak akan berhenti untuk meraih kejayaan. Matlamat seterusnya yang ingin dikecapi? “Saya sasarkan untuk ke podium dan perbaiki kedudukan dalam klasifikasi keseluruhan dalam masa terdekat ini. Walaupun kejayaan tersebut mungkin bersifat untuk kepuasan diri sendiri, tapi ia juga untuk buktikan kepada dunia bahawa anak jati Malaysia juga mampu bersaing di kelas dunia! Jika saya bukan pelumba Moto2 sekalipun, saya akan tetap memilih bidang sukan sebagai karier saya. Mungkin bola sepak kerana saya lebih gemar gunakan kekuatan mental dan fizikal saya ke arah kesukanan. Apa yang penting, sentiasa yakin pada diri sendiri dan berikan yang terbaik dalam apa jua bidang yang diceburi.”

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.